Kryetarja e Dhomës Nancy Pelosi, D-Calif., të Mërkurën nënshkroi nenet zyrtarë të impeachmentit të sjella muajin e kaluar kundër Presidentit Trump dhe Demokratët e Dhomës kanë dërguar nenet në një procesion dramatik përmes Capitol-it të SHBA në Senat, duke vendosur bazat për një gjykim historik ku Presidenca e Trump do të jetë në lojë.

Pelosi ka shprehur kritika për shpërndarjen e stilolapsave përkujtimore – me emrin e saj mbi to – pasi nënshkroi një rezolutë për të transmetuar nenet e impeachmentit kundër Trump. Ka thumbuar presidentin  në konferencën e shtypit duke shpallur menaxherët e saj të impeachmentit, duke thënë, “Eshtë vënë nën impeachment përgjithmonë.Nuk munden ta fshijnë kurrë.”

Për kritikët, toni i eventit dukej celebrues – shumë larg nga thirrjet e dhjetorit, kur Pelosi dhe Demokratët e tjerë u veshën me të zeza dhe insistuan mbi dyshemenë e Dhomës se ishte një ditë “solemne” përpara se organi i kontrolluar nga Demokratët të votonte për impeachmentin ndaj Trump.

Drejtuesi i shumicës së Senatit, Mitch McConnell, R-Ky, tha se Senati do të takohet me drejtuesit e Dhomës në mesditë të enjten për të marrë zyrtarisht nenet e impeachmentit. Votimi i së mërkurës i Dhomës pjesërisht në linjë për të dërguar akuzat ishte 228-193, duke reflektuar një komb thellësisht të ndarë në fillimin e këtij viti të zgjedhjeve presidenciale.

Senati do të shndërrohet në një gjykatë impeachmenti të enjten. Kushtetuta fton gjykatësin suprem John Roberts të kryesojë gjyqin, duke administruar betimin për senatorët të cilët do të shërbejnë si gjykatës dhe do betohen për të dhënë “drejtësi të paanshme.” “Argumentet e hapjes do të fillojnë të martën e ardhshme pas pushimeve të Martin Luther King Jr.

Ekipi i presidentit pret pafajësi në Senatin me shumicë Republikane. Gjyqi i Senatit nuk pritet të zgjasë më shumë se dy javë, sipas zyrtarëve të lartë të administratës të paautorizuar për të diskutuar çështjen dhe në anonimitet.

VERITAS.COM.AL/