Politikanët dhe ekspertët e energjisë thonë se Nord Stream 2 do ta bëjë Evropën të varur nga gazi rus

Donald Trump mund të ketë përdorur një gjuhë  tipike emocionale – nëse me paramendim – që nga fillimi në samitin e NATO-s në Bruksel për të larguar Gjermaninë për gatishmërinë e saj për të ndërtuar një gazsjellës, por pikëpamja e presidentit amerikan se kjo do ta bëjë Europën veçanërisht të varur nga gazi rus është ndare gjerësisht  nga politikanët evropianë, specialistët e hollë dhe specialistët e energjisë, duke përfshirë edhe disa në Berlin.

Asnjë vend nuk është më i zemëruar rreth gazsjellësit se Ukraina, një aleat qe Trump,presupozohet  ta braktisë kur te takoje presidentin rus Vladimir Putin, të hënën në Helsinki.

Ukraina do të humbë miliarda dollarë shumë të nevojshëm nëse Rusia mund të transferojë transmetimet e saj të gazit në Evropë përmes Detit Baltik, larg nga një tubacion që kalon nëpër territorin e Ukrainës.

Këtë javë presidenti Ukrainas, Petro Poroshenko, tha: “Ky nuk është një projekt komercial – nuk është ekonomik apo fitimprurës – është absolutisht një projekt politik. Nuk ka asnjë pikë, nga këndvështrimi ekonomik, qe ta ketë krijuar këtë projekt. Ky është absolutisht një projekt gjeopolitik”.

Në të kundërt kancelarja gjermane, Angela Merkel, është përpjekur të mbështesë atë se ndërtimi i gazsjellësit Nord Stream 2 është një projekt ekonomik me bonsens, pa pasoja politike. Për shumë të tjerë, refuzimi i saj për të parë implikimet gjeopolitike për ta bërë Evropën aq të varur nga energjia ruse, tregon se aksioneri kryesor i projektit, është në Gjermani. Prania e ish-kancelarit gjerman Gerhard Schröder në bordin e tij dhe miqësia e tij me Putin duket vetëm se simbolizojnë triumfin e interesave ruse.

Veritas.com.al/