Dita e parë e maratonës së gjyqit te impeachmentit në Senat të Presidentit Trump u kthye në një ndeshje me të bërtitura tamam pas mesnatës herët në mëngjes të Mërkurën, pasi ekipi ligjor i Trump shkarkoi nga detyra menaxherin e impeachmentit, Demokratin Rep. Jerry Nadler, DN.Y., në një këmbim që shkaktoi që me shikim të ngrysur Kreu i Gjyqësorit John Roberts duke këshilluar rreptësishtë të dy palët për sjellje të pahijshme në dhomë.

Përleshja filloi kur Nadler foli në mbështetje të ndryshimit të tetë amandamenteve të ditës të propozuara nga Udhëheqësi i Minoritetit të Senatit, Chuck Schumer, për rregullat themelore të Udhëheqësit të Senatit, Mitch McConnell, për gjyqin e impeachmentit. Ndryshimi i tetë i propozuar i Schumer-it, kërkuar ndërsa ora po godiste në mesnatë, ishte për të lëshuar një letër thirrje gjyqësore për ish-këshilltarin e Sigurisë Kombëtare John Bolton, i cili raportohet se ka përshkruar sjelljen e Trump si njëlloj me një “marrëveshje droge”. Secila përpjekje e tij e mëparshme për rregullat e McConnellit ishte refuzuar nga një kontigjent i bashkuar Republikan me një votim prej 53-47.

Nadler tha se do të ishte një “votë e pabesë” dhe një “mbulim” nga ana e Republikanëve nëse refuzojnë thirrjen e Boltonit, duke pretenduar se “vetëm njerëzit fajtorë përpiqen të fshehin provat”. Kjo bëri që ekipi ligjor i Trump të ngrihet në përgjigje, me një avokat këshilltar të Shtëpisë së Bardhë, Pat Cipollone, qe ka thene se Nadler duhet të “turpërohet” për mënyrën se si i është drejtuar Senatit.

“Ky është Senati i Shteteve të Bashkuara. Nuk jeni përgjegjës këtu. … është momenti për ta çuar këtë udhëtim te fuqive për një ulje,” tha Cipollone.

Avokati i Trump Jay Sekulow bllokoi Nadlerin për sugjerimin se privilegji ekzekutiv, një parim i gjatë kushtetues që mbron argumentet e degës ekzekutive nga zbulimi, nuk ishte i ligjshëm.

Shpërthimet bënë që Roberts, i cili si Kreu i Gjyqësorit të Shteteve të Bashkuara, me kushtetutë kërkohet të shërbejë si gjyqtar kryesues në gjyqin e impeachmentit, të këshilloje të dy palët e debatit. Roberts e quajti Senatin “entitetin më të madh diskutues në botë” dhe shtoi se “ata që i drejtohen Senatit duhet të kujtojnë se ku janë”. (Roberts ishte atje për një natë të shkurtër gjumi: Ai është planifikuar të kryesojë argumentet gojore në Gjykatën Supreme në orën 10 të mëngjesit të Mërkurën.)

Në fund, Senati miratoi kornizën e McConnellit për gjyqin në një tjetër votim 53-47, krejtësisht përgjatë linjave të partisë. Në total, përafërsisht 12 orë e gjysmë debati shënoi ditën e parë të gjyqit për impeachment në Senat të Trump, i cili rifillon në 1 p.m. te Mërkurën, me menaxherët e impeachmentit që pritet të japin argumentet hapëse.

Veritas.com.al/