Disa foto nga ajri janë shpërndarë ku tregohen civilët që po përdoren si mbrojtje nga militantë të Shtetit Islamik, me qëllim që të arratisën nga qyteti verior i Sirisë, Manbij.

Forcat Demokratike të Sirisë thonë se fotot ku duken varganët e qindra kamionëve, ishin bërë sot, e Premte.

Shtetet e Bashkuara kanë mbështetur aleancën e luftëtarëve Kurd dhe Arab, por me kusht që të mos qëllohen varganët e kamionëve përderisa aty ka civilë në çdonjërën prej makinave; vetëm që të shmanget çdo fatkeqësi.

Luftëtarët e SDF  morën kontrollin e plotë mbi  Manbij pas dhjetë javë mbrojtjeje nga sulmet ajrore të Shteteve të Bashkuara dhe koalicioni që udhëheq SHBA.

 

 

Photo released by the Syrian Democratic Forces (SDF) that it says shows Islamic State militants using human shields to flee the Syrian of Manbij in a convoy (12 August 2016)

Përderisa u duk se qyteti mund të binte, disa nga militantët e Shtetit Islamik, diku nga 100 ose 200 prej tyre , mblodhën anëtarët e familjeve të tyre, mbështetës dhe pengje, tha  zëdhënësi  Col Chris Garver i forcave të koalicionit të udhëhequra nga ShBA, me vendndodhje në Bagdad.

Civilët ishin vendosur me militantët në çdo kamion në varganin që po i drejtohej veriut.

“Na duhet t’i trajnojmë të gjithë që të mos luftojnë. Ne nuk qëlluam. Ne veç i mbajtëm në vëzhgim”, tha zëdhënësi.

(Sipas Reuters)