(Një (Një pjese e mbeturinave hapësinore. Foto: Dr Brad Tucker)

Kur Mick Miners, një fermer në Uellsin e Ri Jugor, Australi, pa për herë të parë një objekt të madh të zi të dalë nga toka në një pjesë të largët të tokës së tij, ai mendoi se ishte një pemë e vdekur.

Por pas inspektimit më të afërt – dhe verifikimit nga ekspertët – ai mësoi se objekti kishte rënë nga hapësira.

Agjencia Australiane e Hapësirës (ASA) më vonë tha se erdhi nga një kapsulë SpaceX.

Ekspertët e përshkruan zbulimin si “të rrallë” dhe “eksitues” – por thanë se ngjarje të tilla mund të bëhen më të zakonshme.

Objekti u ul më 9 korrik në një zonë të madhe fushash, por nuk u zbulua nga Mr Miners deri disa javë më vonë.

Dy pjesë të tjera u gjetën më vonë aty pranë, dhe ASA i kërkoi kujtdo që haste sende të tjera të kontaktonte një linjë telefonike për grumbullimin e mbeturinave të krijuar nga SpaceX.

Dr Brad Tucker, një astrofizikan në Universitetin Kombëtar Australian, u thirr për të ekzaminuar objektin.

Ai shpesh thirret për zbulime të ngjashme – shumica dërrmuese e të cilave rezulton se nuk janë mbeturina hapësinore.

“Kjo ka qenë super emocionuese për ta parë këtë nga afër, nuk kam parë kurrë një copë mbeturinë hapësinore të bjerë si kjo”, tha ai në një video të shpërndarë në internet.

Don Pollacco, një profesor i astrofizikës në Universitetin Warwick të Mbretërisë së Bashkuar, ra dakord se është shumë e rrallë që mbeturinat hapësinore të godasin tokën.

Ndërsa objektet bien nga hapësira në Tokë çdo ditë, shumica dërrmuese zbarkojnë në oqeane që mbulojnë pjesën më të madhe të planetit, tha ai.

Për më tepër, i vetmi rast i regjistruar i një personi të goditur ishte Lottie Williams, e cila mbeti e padëmtuar kur një pjesë e mbeturinave hapësinore u ul mbi supin e saj në Oklahoma, SHBA, në 1997.

Incidente të tjera përfshijnë dëmtimin e ndërtesave në Bregun e Fildishtë në vitin 2020, nga pjesët e një rakete kineze.

Megjithatë, zbulimet në tokë mund të bëhen më të zakonshme – veçanërisht pasi numri i raketave të dërguara në hapësirë është rritur jashtëzakonisht shumë vitet e fundit.

Dielli po kalon gjithashtu në një cikël të të qenit më aktiv, shtoi Prof Pollacco, një efekt goditjes i të cilit mund të jetë më shumë mbeturina që bien në Tokë.

Ndoshta më shqetësues është një studim nga Universiteti kanadez i British Columbia, i publikuar në korrik, i cili zbuloi se ka një shans 10% që një ose më shumë njerëz të vriten nga mbeturinat hapësinore në dekadën e ardhshme.

Por Prof Pollacco ende thotë se mundësia që një individ të lëndohet është “pothuajse zero”, duke shtuar: “Unë nuk mendoj se njerëzit duhet të frikësohen, gjasat që ata të goditen është jashtëzakonisht e vogël.”

SpaceX nuk iu përgjigj menjëherë kërkesës së BBC për koment.