AFP

27 Mars 20200

Londër (AFP) – Britania tha të Premten se bisedimet për një marrëveshje tregtare pas Brexitit do të zhvillohen javën e ardhshme, pavarësisht se kryeministri Boris Johnson dhe kryenegociatori i BE Michel Barnier kontraktuan COVID-19.

“Për sa i përket orarit, nuk ka asnjë ndryshim nga këndvështrimi ynë,” u tha zëdhënësi i Johnson gazetarëve, duke shtuar se mbledhja e komisionit të përbashkët të planifikuar për të hënën ishte “duke shkuar përpara”.

Takimi,i udhëhequr nga ministri i lartë Michael Gove,do të “mbikëqyrë implementimin, aplikimin dhe interpretimin e Marrëveshjes së Tërheqjes dhe do të kërkojë të zgjidhë çdo çështje që mund të lindë prej saj.

“Takimi do të ndodhë në distancë në vend të prezencës … dhe kështu ne po shqyrtojmë mënyra alternative për ta zhvilluar atë, si konferenca me thirrje ose telekonferenca.”

Johnson njoftoi të Premten se ishte testuar pozitiv. Barnier tha se ai kishte koronavirus më 19 mars.

Negociatori kryesor i Britanisë në bisedime, David Frost, shfaqi gjithashtu simptoma të virusit, tha Londra vetëm dy ditë para se Barnier të njoftonte rezultatin e tij pozitiv.

Barnier i ka uruar Johnsonit një “shërim të shpejtë”.

BE dhe Britania pezulluan takimet e mëparshme për qëllim të hartimit të një traktati mbi lidhjet e ardhshme pas daljes së Mbretërisë së Bashkuar në janar nga blloku Evropian.

Por vonesat e virusit kanë ngritur dyshime nëse një marrëveshje mund të arrihet përpara afatit tashmë të ngushtë aktual të 31 dhjetorit.

Megjithëse Britania është larguar nga BE, të dy palët ranë dakord për një periudhë tranzicioni të ndalur deri në fund të vitit për të negociuar një partneritet të ri.

Edhe para shpërthimit të koronavirusit, zyrtarët e BE kishin paralajmëruar se kjo nuk ishte kohë e mjaftueshme.

VERITAS.COM.AL