Brenda pak minutash pasi Presidenti Trump dhe zonja e parë Melania Trump konfirmuan diagnozat përkatëse pozitive COVID-19, mediat sociale u ndezën me dashamirës që ofrojnë mendime dhe lutje për kthimin e shpejtë dhe të plotë të çiftit të parë në shëndet të mirë.

Por jo të gjithë ata që peshuan me lutjet e tyre, ishin mbështetës të presidentit.

“Jill dhe unë i dërgojmë mendimet tona Presidentit Trump dhe Zonjës së Parë Melania Trump për një shërim të shpejtë”, tha në një deklaratë ish-nënpresidenti Joe Biden, i nominuari për President i Demokratëve. “Ne do të vazhdojmë të lutemi për shëndetin dhe sigurinë e presidentit dhe familjes së tij.”

Unë e vlerësoj ndjenjën dhe sinqeritetin nga Bidens, veçanërisht duke pasur parasysh kontestimin e klimës aktuale politike.

Si i krishterë, unë jam gjithmonë thellësisht i përzemërt dhe e përulur kur miqtë dhe të dashurit e mi ofrojnë të luten për mua. Ideja që dikush t’i sjellë nevojat e mia drejtpërdrejt te Krijuesi i universit është dërrmuese dhe thellësisht domethënëse për mua.

Por a është e arsyeshme të presësh që kundërshtarët e mi dhe antagonistët tradicionalë të luten për mua?

“Predikimi në Mal” është pa dyshim mesazhi i besimit më i cituar në botë, një koleksion thëniesh nga Jezusi që u regjistruan në Ungjillin e Mateut. Në shumë mënyra, ai përmban etikën themelore të të ashtuquajturit krishterim që rrethon sjelljen personale.

Jo të gjithë kanë qenë bamirës ose mirësjellës në lidhje me presidentin dhe sëmundjen e gruas së tij, natyrisht. Por ndërsa shihja nëpër deklaratën e Biden dhe mesazhet nga kritikë të tjerë të Trump që megjithatë premtuan të luteshin për presidentin, fjalët e thella të Jezuit nga ajo predikim më erdhën në mendje.

«Duaji armiqtë e tu», – u tha Jezui të mbledhurve. Ishte një mesazh kundërkulturor atëherë – dhe tani. Nuk është e natyrshme të lutesh për dikë që nuk të pëlqen. Instinktivisht, ne duam t’i godasim me forcë dhe i godasim. Ne duam të luftojmë zjarrin me zjarr.

Edhe në ditët tona të mira, më e mira që shumë prej nesh mund të mbledhin për armiqtë tanë është t’i injorojmë ata. Megjithatë, unë jam urdhëruar që jo vetëm t’i toleroj, por të lutem për ta (Mat. 5:44).

Pse duhet që “armiqtë” e presidentit dhe zonjës Trump të luten akoma për ta?

Lutja nuk ndryshon domosdoshmërisht mendjen e Zotit – por ajo na ndryshon ne. Ajo na afron më pranë Tij dhe thellon marrëdhëniet tona me të Plotfuqishmin. Kur lutemi për të tjerët, veçanërisht për ata me të cilët mund të mos jemi dakord, ne po pranojmë që në fund të fundit i besojmë vullnetit dhe mënyrës së Zotit.

Gjatë dy mandateve të Presidentit Obama, unë ndonjëherë ndëshkohesha nga miqtë për të zgjatur dorën time të djathtë konservatore të shoqërisë në administratën e tij. Ne nuk pajtoheshim fort për politikat kryesore, por unë u luta rregullisht për sigurinë dhe mirëqenien e Presidentit Obama.

Unë besoj shumë në të qenit konservator në politikën time – por liberal në shoqërinë time dhe në gatishmërinë time për t’u lutur për të tjerët.

Apostulli Pal i nxiti ata që ishin në kishën e hershme të krishterë të luteshin «për mbretërit dhe të gjithë ata që janë në pozita të larta» (1 Tim. 2: 2). Ai ishte i vetëdijshëm se shumë prej atyre në qeveri përçmonin ndjekësit e Jezusit, por prapëseprapë e dinin që urdhërimi i Krishtit zbatohej për të gjithë udhëheqësit. Paralajmërimi nuk përmbante asnjë vërejtje në lidhje me një provë lakmusi ideologjike për të qenë meritorë për ato lutje.

 

Por Pali gjithashtu premtoi që kur lutemi për ata që janë me autoritet, lutjet tona na pozicionojnë që «të bëjmë një jetë të qetë, të perëndishme dhe me dinjitet në çdo mënyrë».

A nuk tingëllon shumë tërheqëse, veçanërisht në vitin 2020?

Shpresoj se ata që nuk pajtohen me Presidentin Trump do të luten ende për të. Eshtë në interesin më të mirë të të gjithë amerikanëve që presidenti dhe familja e tyre e parë të jetë e gjallë dhe e shëndetshme. Atje ku ka siguri dhe siguri, ka stabilitet – si personalisht ashtu edhe për kombin tonë.

Presidenti dhe zonja Trump janë në lutjet e familjes time – dhe unë shpresoj në lutjet e shumë familjeve të tjera, si miq ashtu edhe armiq.

VERITAS.COM.AL