SIMON KENT

Shkalla e infeksionit me koronavirus në qytetin kinez të Wuhanit, epiqendra e shpërthimit viral që ka përfshirë botën, mund të ketë qenë 10 herë më e lartë sesa sugjerojnë shifrat zyrtare, pretendon një studim i lëshuar të mërkurën nga autoritetet lokale të shëndetit.

Dëshira nga Partia Komuniste Kineze (CCP) për të kontrolluar narrativën në lidhje me virusin, origjinën e tij, përhapjen e tij dhe shkallën e infektimit të tij të gjitha kontribuan në shtypjen e fakteve.

AFP raporton se rreth 4.4 përqind të 11 milion banorëve të qytetit kishin zhvilluar antitrupa kundër patogjenit që shkakton Covid-19 deri në Prill, tha raporti nga Qendra Kineze për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC).

Kjo perkon me rreth 480,000 infeksione në Wuhan deri në Prill, gati 10 herë më shumë se numri zyrtar i deritanishëm i 50,000 rasteve raportuar në qytetin qendror të Kinës.

Studimi testoi për antitrupa në mostrat e serumit të gjakut nga rreth 34,000 njerëz në Wuhan dhe qytete të tjera të provincës Hubei, si dhe qytetet e Pekinit dhe Shangait dhe provincat e Guangdong, Jiangsu, Sichuan dhe Liaoning.

Zbulimi vjen një javë pasi autoritetet e Wuhanit pretenduan fitoren totale mbi virusin dhe mburren me kthimin në jetën normale.

Sipas deklaratës së CDC, studiuesit gjetën një normë antitrupash prej 4.43 përqind në mesin e popullatës së Wuhanit. Infeksioni i sugjeruar i më shumë se 487,000 njerëzve tejkalon jashtëzakonisht 50,354 raste të raportuara zyrtarisht.

CDC tha se nivelet e antitrupave ishin shumë më të ulëta jashtë Wuhanit, vetëm 0.44 përqind në qytetet e tjera të Hubeit, dhe vetëm dy individë të identifikuar si bartës të antitrupave midis më shumë se 12,000 të testuar jashtë Hubeit.

“Rezultatet e sondazhit tregojnë se popullsia e vendit tonë është përgjithësisht në një nivel të ulët të infeksionit, duke treguar që kontrolli i epidemisë, me Wuhan si fusha kryesore e betejës, ka qenë i suksesshëm dhe në mënyrë efektive ka parandaluar përhapjen në shkallë të gjerë të epidemisë,” tha ajo.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (W.H.O.) po dërgon një mision për gjetjen e fakteve në Wuhan në vitin e ri, gjashtë muaj të plotë pasi trumbetoi një “hetim të plotë, të thellë dhe transparent” në origjinën e koronavirusit, siç raportoi Breitbart News.

Australia bëri thirrjen e parë për një hetim të tillë në Prill.

Kritikët kanë vënë në dyshim vonesën dhe kërkuan një afat kohor të vizites se panelit te O.B.SH., duke shprehur shqetësime se hetimi është “shumë pak, shumë vonë dhe koncesionet për Pekinin po e dëmtojnë atë”.

VERITAS.COM.AL