Ekonomia globale do të kontraktojë me 3% këtë vit pasi vendet në botë tkurren me ritmin më të shpejtë në dekada, thotë Fondi Monetar Ndërkombëtar.

FMN e përshkroi rënien globale si më e keqja që nga Depresioni i Madh i viteve 1930.

Ajo tha që pandemia e ka zhytur botën në një “krizë si asnjë tjetër”.

Fondi shtoi se një shpërthim i zgjatur do të testonte aftësinë e qeverive dhe bankave qendrore për të kontrolluar krizën.

Gita Gopinath, kryekonomisti i FMN, tha se kriza mund të trokas 9 trilion dollarë (7.2 trilionë dollarë) nga PBB-ja globale gjatë dy viteve të ardhshme.

‘Mbyllja e madhe’

Ndërsa opinioni i fundit ekonomik botëror i Fondit vlerësoi përgjigjen “të shpejtë dhe të konsiderueshme” në vende si Britania e Madhe, Gjermania, Japonia dhe SH.B.A., ajo tha se asnjë vend nuk do t’i shpëtonte rënies.

Ai pret që rritja globale të kthehet në 5.8% vitin e ardhshëm, nëse pandemia venitet në gjysmën e dytë të vitit 2020.

Zonja Gopinath tha se “Great Lockdown” i sotëm paraqiti një “realitet të zymtë” për politikëbërësit, të cilët u përballën me “pasiguri të rëndë për kohëzgjatjen dhe intensitetin e tronditjes”.

“Një rikuperim i pjesshëm është parashikuar për vitin 2021”, tha zonja Gopinath. “Por niveli i PBB-së do të mbetet nën trendin para-virus, me një pasiguri të konsiderueshme në lidhje me forcën e reagimit.

“Rezultatet shumë më të këqija të rritjes janë të mundshme dhe ndoshta edhe të mundshme.”

Rënia e shpejtë në Mbretërinë e Bashkuar në një shekull
FMN parashikon që ekonomia e Mbretërisë së Bashkuar do të zvogëlohet me 6.5% në vitin 2020, krahasuar me parashikimin e janarit të FMN për 1.4% rritje të PBB-së.

Një rënie e kësaj madhësie do të ishte më e madhe sesa rënia e prodhimit në masën 4,2% e parë, pas krizës financiare.

Ai gjithashtu do të përfaqësonte rënien më të madhe vjetore që nga viti 1921, sipas të dhënave të rindërtuara të Bankës së Anglisë që datojnë nga shekulli i 18-të.

Sidoqoftë, kjo është gjysma e normës vjetore që pritet nga OBR, e cila pret që PBB të bjerë me 35% në tre muaj deri në qershor.

Skema e punës në Mbretërinë e Bashkuar, e cila është krijuar për të mbajtur punëtorët në një vend pune në mes të bllokimit të qeverisë, pritet të kufizojë rritjen e papunësisë në 4.8% në vitin 2020, nga 3.8% vitin e kaluar.

Kancelari i Mbretërisë së Bashkuar Rishi Sunak ka premtuar miliarda paund në subvencione pagash dhe garanci kredie për të ndihmuar punëtorët dhe bizneset përmes mbylljes.

Banka e Anglisë gjithashtu ka ulur normat e interesit në një të ri të ulët dhe liroi miliarda paundë për bankat tregtare për të dhënë hua.

Dhimbje globale

Zonja Gopinath tha që për herë të parë që nga Depresioni i Madh, të dy ekonomitë e përparuara dhe ato në zhvillim priteshin të binin në recesion.

FMN paralajmëroi që rritja në ekonomitë e përparuara nuk do të kthehej në kulmin e saj para-virus deri në të paktën 2022.

Ekonomia amerikane pritet të kontraktojë me 5.9% këtë vit, duke përfaqësuar rënien më të madhe vjetore që nga viti 1946. Papunësia në SH.B.A. pritet të rritet edhe në 10.4% këtë vit.

Një rikuperim i pjesshëm pritet në 2021, me rritjen e pritshme të SHBA prej 4.7%.

VERITAS.COM.AL/