(FOTO Filozofi Ivan Ilyin)

Ai është pa dyshim filozofi më i cituar nga presidenti rus, Vladimir Putin, dhe nga të gjithë bashkëpunëtorët më të afërt me të, edhe pse Ivan Ilyin ishte një mbështetës i pasionuar i fashizmit. Dhe jo vetëm në vitet 1920, kur ai zhvilloi teoritë e tij kryesore, por edhe pas luftës, deri në vdekjen e tij në 1954.

Fakti është se Ilyin, ndjekës i Kantit dhe Hegelit, zhvilloi më pas teori të gjitha të tijat dhe shpesh të cituara nga Putin.

Në veçanti, ajo që i pëlqen filozofit është ideja e rolit sekular të Rusisë, e luftës së saj kundër armiqve që gjithmonë duan ta pengojnë atë të arrijë misionin e saj. Mision që, në fund, do të thotë të ndërtosh një lloj perandorie mbi një territor të gjerë për të lejuar “kthimin e Zotit”.

Teori të ndërlikuara dhe të kritikuara nga shumë që, më pas, gjatë viteve janë thjeshtuar nga ata që donin të merrnin nga spekulimet e Ilyin vetëm aspektet që kishin nevojë.

Historiani Timothy Snyder i Universitetit të Yale, i cili e ka studiuar në thellësi, flet për një “fashizëm rus”.

Ai nënvizon disa koncepte të shprehura nga filozofi, të cilat, me sa duket, sot mund të vlerësohen shumë nga zoti i Kremlinit: “Ai besonte se njerëzit e guximshëm mund të ndryshojnë një realitet të dobët dhe të papërsosur me veprime të guximshme”.

Profesor Snyder shkruan përsëri: “Ilyin e përfundoi teorinë e tij të fashizmit duke arritur në përfundimin se Rusia ishte i vetmi komb i pakorruptuar dhe i dobësuar në botë. Nga një rajon i vogël rreth Moskës, Rusia ishte zhvilluar në një perandori ideale. Ilyin ishte i bindur se ajo ishte zgjeruar pa sulmuar askënd, pavarësisht se ishte vazhdimisht nën sulm nga të gjitha anët. Rusia ishte viktima sepse vendet e tjera nuk i kuptuan virtytet që ajo mbronte duke marrë më shumë territore”.

“Për Ilyin, Rusia duhej të udhëhiqej nga një udhëheqës, i cili nuk mund të vihet në diskutim dhe për të cilin nuk flitet. Zgjedhjet do të kishin për qëllim të vetëm konfirmimin e ‘nënshtrimit të popullit’”.

Snyder pohon se koncepti i filozofit për “kthimin e Rusisë te Zoti kërkonte braktisjen jo vetëm të individualitetit dhe pluralitetit, por edhe të njerëzimit”.

Me pak fjalë, për të arritur një qëllim më të lartë, ju mund të kaloni mbi çdo gjë. Ide në të cilat pa dyshim besonin Musolini dhe Hitleri. Dhe që, me sa duket, sot disa në krye të Rusisë e mendojnë po njësoj, duke pasur parasysh atë që po ndodh me “Operacionin Special Ushtarak në Ukrainë”, sipas teorisë së Kremlinit mbi pushtimin.