BE është vënë në një kurs përplasjesh me Donald Trump pasi shefja për politikën e jashtme, Mogherini,  u bëri thirrje europianëve që të shtojnë marrëveshjet e biznesit me Iranin si një sfidë për deklaratën ‘luftarake’nga presidenti Trump.

Ndërsa Trump kërkoi që të bllokohet tregtia me Iranin nga Shtetet e Bashkuara, Bashkimi Europian bëri një hap në përkrahje të marrëveshjes bërthamore me Iranin, që të inkurajohen kompanitë europiane për të injoruar Shtëpinë e Bardhë.

Federica Mogherini, përfaqësuese e lartë e BE për politikën e jashtme, tha se Brukseli nuk do ta lërë që të vdesë marrëveshjen e vitit 2015 me Teheranin; dhe iu kërkoi vendeve të Europës që të marrin vendimet e tyre.

BE, Kina dhe Rusia mbetën firmëtarët për planin gjithëpërfshirës të veprimit nën të cilin sanksionet ekonomike mbi Iranin janë ndërprerë me kusht që Irani të presë shpresat e tij për zhvillimin bërthamor. “Në maj, Trump e quajti këtë marrëveshje “të tmerrshme, të njëanshme- gjë që kurrë nuk është parë në histori”.

Përplasja rrezikon destablilizimin më gjerë të marrëdhënieve transatlantike një javë pasi presidenti i komisionit Europian, Jean-Claude Juncker dhe Trump pohuan në kopshtin e trëndafilave në Shtëpinë e Bardhë që të zhvillojnë tregun e lirë nga taksat mes BE dhe SHBA.

Veritas.com.al/