Nga Misela Patrioti

Një pretendim i kohëve të fundit ëshë që në det do të ketë më shumë plastikë sesa peshq. Parashikimi është bërë nga Fondacioni MacArthur Ellen dhe Forumi Ekonomik Botëror, në një raport të quajtur Plastics Ekonomia Re, e cila po studion sasinë e plastikës që përfundon deri në det.

Ajo mori një vëmendje të madhe në shtyp, duke përfshirë Guardian, Washington Post dhe Daily Telegraph, ndër të tjera. Në sajë të këtyre studimeve ngrihet një pyetje “ Si e masni ju peshën e një peshku, kur ai në brendësi mund të ketë plastikë?”

Raporti pranon se është e vështirë të jetë i saktë. Për plastikën, ai i referohet një studimi të udhëhequr nga Prof Jenna Jambeck të Universitetit të Gjeorgjisë, të botuar vitin e kaluar. Ajo u përpoq për të kryer një regjistrim globale të ndotjes plastike dhe për të vlerësuar se sa përfundon në oqean. Studimi i saj shikon vlerësimet për mbeturina të përgjithshme në të gjitha vendet jo pa dalje në det, dhe pastaj të vlerëson se sa mbetje mund të jetë plastike, sa nga ajo riciklohet.Duke parë ecurinë e sasisë së plastikës që hidhet në det parashikimet thonë se deri në 2050 në det mund të ketë rreth 750 milion tonë plastikë. Po me peshqit çdo të ndodh deri atëherë?