Pse nuk duhet të stresoheni për rritjen në peshë gjatë bllokimit

 

SALLY KUZEMCHAK, MS, RDDietologe e licensuar

PRILL 29, 2020

Ka shumë batuta që qarkullojnë rreth gatimit nga stresi dhe snack-ing përmes ushqimit të grumbulluar. Mund t’ju relatoj – të ngrënët e mi ka ndryshuar padyshim që kur jemi dystuar në vend javë më parë. Unë po gatuaj ushqime më të rënda. Jam duke ngrënë snack para ekranit. Dhe e vetmja gjë që më ndalon të gatuaj më shumë bukë në shtëpi dhe biskota është fakti që mielli është aq vështirë për tu gjetur tani si letra higjienike.

Por unë e di se pas batutave gjenden shqetësime të sinqerta për peshën – dhe shumë njerëz ndjehen fajtorë për gjetjen e komfortit në ushqim dhe të ngrënit ndryshe tani. Unë e kuptoj shqetësimin (dhe e njoh privilegjin e pastër të të pasurit kaq shumë ushqim). Por shpresoj që me kaq shumë gjëra të tjera që ju shqetësojnë tani, ju do t’i jepni vetes pak mirësi.

Pse? Sepse ne jemi në mes të një krize, një kohë kur rutinat rriten dhe disa zakone te shëndetshme janë të detyruara të ndryshojnë. Ju mund të mos keni energji për të bere ushtrime. Ju mund të keni probleme me gjumin. Dhe po, mund të hani më shumë se zakonisht ose të shijoni ushqime më të pasura. Dhe në rregull.

Ja disa gjëra për të bërë tani:

Skarto dietën. Nëse po ulnit karbohidratet ose agjëronit para goditjes së pandemisë dhe po përpiqeni të mbeteni koherent, ju lutem lërini. Ushqimi është një stres shtesë që nuk ju nevojitet, veçanërisht tani. Dieta kufizuese është një stres fizik për trupin tuaj dhe një ngarkesë mendore. Dhe tani, ne jemi në një krizë mbarëbotërore që sjell stres çdo ditë. Ju duhet të jeni të fortë tani – jo të varfër – mendërisht dhe fizikisht.

Ji xhentil me veten.”Kjo është një mundësi për të praktikuar vetë-dhembshurinë,” thotë Jennifer Carter, doktore, psikologe e sportit pranë Universitetit Shtetëror të Ohaios, e cila më parë ka punuar në një qendër të shërimit të çrregullimeve nga ngrënia. “Sigurisht që keni një përgjigje emotive tani,që mund të nënkuptojë zakone më pak të shëndetshme.” Pak stress dhe e ngrëna emotive është e natyrshme tani. (Nuk e quajnë “ngrënie ngushëlluese” fare.) “Largohuni nga ideja e të ngrënit në mënyrë të përsosur,” thotë ajo. “Të ngrënit normal duhet të jetë super fleksibël.”

Përqafoni anën pozitive. Ka shumë thyerje zemre dhe vështirësi në këtë krizë. Por për shumë njerëz, ka edhe më shumë kohë për të përgatitur ushqim dhe më shumë kohë për të shijuar ushqimin me të vërtetë pa u ndier te nxituar. Ngadalësimi gjatë ngrënies mund t’ju ndihmojë të shijoni ushqimin tuaj edhe më shumë dhe ta kuptoni kur jeni plot.

Ki besim në rutinat. Kjo pandemi ka ndryshuar në mënyrë drastike jetën e përditshme. Ju mund të keni më shumë mundësi për të ngrënë ndërsa jeni në shtëpi kaq shumë. Ju mund të keni më pak ushqime të freskëta dhe më shumë produkte konveniente ndërsa bëni udhëtime më pak të shpeshta tek ushqimoret. Por kjo situatë nuk do të zgjasë përgjithmonë – dhe kur të mbarojë dhe rutinat tuaja të ndryshojnë, zakonet tuaja të ngrënies me siguri do të kenë ndryshuar gjithashtu.

Kërkoni ndihmë nëse keni nevojë. Ndërsa ngrënia e herëpashershme emotive është ok, ju gjithashtu keni nevojë për mënyra të tjera për të trajtuar emocionet tuaja, pavarësisht nëse kjo do të thotë të bisedoni me miqtë e besuar ose familjen, të bëni shëtitje ose ditar. Nëse ndiheni sikur ushqimi është mënyra e vetme për të përballuar këtë moment, kërkoni ndihmë nga mjeku juaj.