DAVID KLEPPER dhe LORI HINNANT

Thonë se ai punëson protestues dhe merr me qira autobusë për t’i transportuar ata. Disa thonë se ai ka njerëz të grumbulluar me tulla gati për ti hedhur në vitrinat prej xhami ose ndaj policisë.

George Soros, investitori dhe filantropi miliarder që ka qenë prej kohësh objektiv i teorive konspirative, tani po akuzohet për orkestrimin dhe financimin e protestave për vrasjet e policisë ndaj njerëzve të Zi që kanë përfshirë Shtetet e Bashkuara. Amplifikuar nga një numër në rritje i njerëzve nga krahu i djathtë, duke përfshirë disa drejtues Republikanë, postimet në internet për Soros janë rritur në javët e fundit.

Ato janë shoqëruar me reklama në internet të blera nga grupe konservatore që u bëjnë thirrje autoriteteve të “hetojnë Xhorxh Soros për financimin e terrorizmit të brendshëm dhe korrupsionit të tij për dekada të tëra”.

Soros, 89 vjeç, ka dhuruar miliarda dollarë të pasurisë së tij personale për kauza liberale dhe anti-autoritare në të gjithë botën, duke e bërë atë një objektiv të favorizuar në mesin e shumë të djathtëve. Hungarezo-Amerikani, i cili është hebre, gjithashtu ka qenë subjekt i sulmeve antisemitike dhe teorive të konspiracionit për dekada.

Shaka të tilla tani mund të udhëtojnë më larg dhe më shpejt me mediat sociale.

Gjatë vetëm katër ditëve të fundit të majit, postimet negative në Twitter rreth Soros u rritën nga rreth 20,000 në ditë në më shumë se 500,000 në ditë, sipas një analize të Ligës Anti-Shpifje.

Instituti për Dialog Strategjik, një grup studimi në Londër i përqendruar në ekstremizmin dhe polarizimin, gjeti një rritje edhe më të theksuar në Facebook, ku kishte 68,746 përmendje të Sorosit në maj. Rekordi i mëparshëm i 38,326 përmendjeve të Sorosit ishte në Tetor 2018, kur postimet e zemëruara pretendonin se ai po ndihmonte karvanët me emigrantë të drejtuar në SH.B.A.

Vala e re filloi ndërsa demonstratat mbarëkombëtare dolën mbi vdekjen e George Floyd në duart e policisë së Minneapolis. Disa këmbëngulin se Soros financoi protestat, ndërsa të tjerë thonë se ai bashkëpunoi me policinë për të falsifikuar vdekjen e Floyd muajin e kaluar. Por të gjitha provat e mundshme tregojnë se protestat janë ato që duken: tubimet e mijëra Amerikanëve të mërzitur për brutalitetin e policisë dhe padrejtësinë racore.

“Unë mendoj se është një përpjekje për tu shkëputur nga çështjet reale në fjalë – pandemia, protestat ose lëvizja Black Lives Matter”, tha Laura Silber,shefe e komunikimit për Fondacionet filantropike te Shoqërisë së Hapur të Soros, mbi teoritë. “Është shume e ulet ndaj njerëzve atje që protestojnë kur dikush thotë se ata janë paguar të gjithë. Është fyese. ”

Një vështrim i disa prej pretendimeve:

– Soros i paguan protestuesit. Asnjë provë nuk është paraqitur për të sugjeruar që demonstruesit ishin paguar nga Soros ose organizatat e tij. Eshtë një veprim i ri për një shaka të vjetër: versionet e kaluara pretenduan se Soros pagoi për një listë të gjatë të ngjarjeve të tjera, përfshirë Marshimin e Grave 2017, të mbajtur menjëherë pas inaugurimit të Presidentit Donald Trump.

– Soros paguan për të transportuar protestuesit. Javën e kaluar, një fotografi që pretendonte se tregonte dy autobusë të zbukuruar me fjalët “Soros Riot Dance Squad” mori vëmendjen e gjerë. Fotografia u citua si provë e përfshirjes së Soros në protesta, por ishte false. Fotografia origjinale tregonte dy autobusë pa shenja; dikush më vonë e përshkroi atë për të shtuar gjuhën qe supozon implikimin e Soros.

– Soros organizon grumbullimin e grumbujve të tullave pranë protestave. Disa pretendime të rreme që përfshijnë rezerva të tullave janë hedhur poshtë, dhe asnjë provë nuk është arritur të tregojë se ato ishin vendosur me qëllim.

Ekspertët të cilët studiojnë teoritë e konspiracionit thonë se pretendimet e reja rreth Soros janë një mënyrë për të delegjitimuar protestat dhe arsyet e aktuale qe janë pas tyre. Disa shohin antisemitizëm, ose një shtytje të re mbi shakanë e vjetër, që një hije e errët e njerëzve të pasur – qoftë ajo e Iluminatit, Rothschilds-ave, Rockefeller-ave, Bill Gates apo Soros – po manipulojne ngjarjet botërore.

Teoritë kanë pasur pasoja në botën reale. Në vitin 2018, mes lajmeve ishte ai për karvanët e emigrantëve që po shkonin drejt kufirit SHBA-Meksikë, keqinformimi në internet për Soros se ishte i lidhur me dhunën.Cesar Sayoc, një njeri nga Florida, i cili ishte i fiksuar pas Trump, përmendi dhjetëra herë Sorosin në mediat sociale përpara se të dërgonte bomba në redaksitë e lajmeve, te krye Demokratët dhe vetë Soros.

Përkundër një kontrolli të kujdesshëm, nuk u gjet asnjë provë që ta lidhë karvanin me Soros. Trump, sidoqoftë, ndihmoi për te ushqyer flaket kur u pyet nëse Soros ishte i përfshirë.

“Unë nuk do të befasohesha. Shumë njerëz thonë po, “tha presidenti.

Megjithatë, disa Republikanë kanë filluar të mbështesin pretendimet e lidhjes së Sorosit me protestat dhe ato që përhapin thashetheme. Pasi disa kryetarë të Partisë Republikane në një qark të Teksasit ndanë poste që pretendonin se Soros ishte pas demonstratave, lideri i partisë shtetërore u bëri thirrje atyre të japin dorëheqjen.

Ekspertët thonë se teoritë e konspiracionit mund të bëhen problem kur ato çojnë në kërcënime dhune ose shkaktojnë që njerëzit të humbin besimin në institucione të rëndësishme. Ata mund të zbehen në sfond vetëm për tu shfaqur në kohë krize.

“Teoritë e konspiracionit janë si vete viruset,” tha Josh Introne, një profesor i studimeve të informacionit të Universitetit Siracuse, i cili studion teoritë e konspiracionit. “Karakteret mund të ndryshojnë pak, dhe vetë teoria mund të pësoje mutacion. Por mbeten në qarkullim”.

VERITAS.COM.AL/