( Busti i Hitlerit u paraqit nw publik gjatë pushtimit të Parisit, por kurrë më që atëherë)/ 

Për 75 vjet Senati Francez- Dhoma e Lartë e Parlamentit që ndodhet në Pallatin historik të Luksemburgut- ka mbajtur një sekret bezdisës.

I fshehur në një bodrum, në një qoshe thuajse të vetmuar shtrihej sa një grusht busti i Adolf Hitler.

Kësaj jave ekzistenca e bustit u zbulua falë një hetimi të kryer nga gazeta Le Monde. Gazeta gjithashtu gjeti një flamur Nazist në përmasa 3m x 2m (10ft x 6.5ft) dhe disa dokumente të ndryshëm dhe sende të tjerë nga pushtimi.

Reporteri Olivier Faye tha se dëgjoi në vresht se statuja e Hiotlerit është ruajtur në Senat që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore, kur pallati ishte selia e forcave ajrore Gjermane (Luftëaffe).

Pas disa pengesave të gurta prej zyrtarëve më në fund ka konfirmimin nga shefi i arkitektëve të Senatit, Damien Déchelette, i cili e pyeti: “Si mundët ta gjeni bustin?”

(Vijon)

Veritas.com.al/