Trump ka ’91 për qind ‘ shans për të fituar në nëntor’, thotë modeli Primar i zgjedhur nga profesori për parashikimin.
Me gjithë sondazhet e fundit që tregojnë Joe Biden si favoritin me peshë në nëntor, një profesor i shkencave politike i qëndron ende modelit të tij të parashikimit që tregon Presidentin Trump të ketë një shans “91 për qind” për të fituar një mandat të dytë.

Profesori i Universitetit Stony Brook, Helmut Norpoth është duke e dyfishuar “Modelin Primar” të tij, i cili ka parashikuar saktë pesë nga gjashtë zgjedhjet e kaluara që nga viti 1996 dhe çdo zgjedhje, por dy në 108 vitet e kaluara, raportoi Mediaite të Mërkurën.

“Modeli Primar i jep Trumpit një shans prej 91 për qind për të fituar në nëntor,” tha Norpoth. “Ky model ka gjetur 25 nga 27 zgjedhjet që nga viti 1912, kur u prezantuan primaret.”

Dy zgjedhjet që modeli nuk arriti të parashikojë ishin zgjedhjet e vitit 1960 të John F. Kennedyt dhe zgjedhjet e 2000 të George W. Bush, vuri në dukje Mediaite.

Modeli i Norpoth shqyrton rezultatet parësore të presidencialeve – jo sondazhet – si treguesi më i fortë i rezultatit në zgjedhjet e përgjithshme. Sipas Norpoth, Biden është në një pozitë shumë më të dobët se Trump për shkak të shfaqjes së tij të dobët në dy garat e para të primareve.

Para se të bëhej kthimi mahnitës në primaret e Karolinës se Jugut dhe të zhvillonte garat pasuese, Biden doli në vendin e katërt në Iowa me vetëm 15.8 përqind të votave dhe u rendit në vendin e pestë në New Hampshire me vetëm 8.4 përqind.

Norpoth theksoi se entuziazmi është thelbësor.

“Terreni i garave presidenciale është i mbushur me kandidatët që panë një sondazh në pranverë të kthehej në pluhur gjatë vjeshtës,” tha Norpoth për Mediaite. “Lista është e gjatë dhe dekurajuese për pararendësit e hershëm. Duke filluar me Thomas Dewey në 1948, ajo përfshin disa të denja për tu cituar si Richard Nixon në 1960, Jimmy Carter në 1980, Michael Dukakis në 1988, George H.W. Bush në 1992, dhe John Kerry në 2004, duke permendur vetëm rastet më spektakolare “.

Modeli i Norpoth, i cili parashikoi saktë fitoren e Trump afro nëntë muaj para zgjedhjeve të vitit 2016, sugjeron që presidenti do të fitojë edhe me një diferencë më të gjerë në kolegjin zgjedhor me 362 vota elektorale kundrejt 304 që fitoi kundër Hillary Clinton. Mediaite theksoi se një fitore e tillë do të përputhej gati me zgjedhjet e Barack Obamas në 2008, ku ai fitoi 365 vota elektorale.

VERITAS.COM.AL/