KOMENT/

Jehona e protestave dhe represionit në Hong Kong nuk do të ndryshojë strategjinë e Vatikanit ndaj Kinës. Në të vërtetë, ajo po përgatitet të prodhojë një zgjatje të marrëveshjes së tyre, e cila skadon në fund të shtatorit. E shkruan Corriere della Sera.

Përzgjedhja e asaj marrëveshje është e destinuar të mbetet. Përveç samiteve të Pekinit dhe Romës papale, askush nuk e di përmbajtjen e këtij dokumenti. Nuk ka gjasa që të ketë ndonjë qëndrim të Vatikanit mbi grushtin e hekurt të Pekinit në Hong Kong, ose mbi përgjegjësinë për vonesën me të cilën bota është informuar për pandeminë. Nuk do të ketë as një përafrim të Vatikanit me Shtetet e Bashkuara nëse rritet një Luftë e re e Ftohtë midis Shteteve të Bashkuara dhe Kinës.

Papa Françesku konsiderohet një Papë post-perëndimor, i çankoruar nga përpjekjet ndërkombëtare të së kaluarës. Në qeverinë e kishës së Bergoglios nuk mund të injorohet prania Kineze në tabelën e shahut botëror. Dhe Vatikani nuk dëshiron të përfshijë as elementët më të vegjël që mund të komprometojnë mirëmbajtjen e marrëveshjes së nënshkruar në Pekin në 22 Shtator 2018.