Kancelarja gjermane Angela Merkel ka konfirmuar,gjatë një takimi të CDU në Berlin, se më shumë se gjysma e gjermanëve do të infektohen me koronavirus

Roberto Vivaldelli

Fraza shokuese, ato të shqiptuara nga Kancelarja gjermane Angela Merkel gjatë një takimi të grupit parlamentar të CDU, në Berlin, për përhapjen e koronavirusit në vend.

Sipas Merkelit, “60 deri në 70% e gjermanëve do të infektohen me koronavirus“: flasim – përafërsisht – 50-60 milion qytetarë gjermanë. Indiskrecioni, shkruan agjensia Agi, raportohet nga tabloidi gjerman Bild Zeitung. Sipas gazetës Angela Merkel do të konfirmonte më vonë se me koronavirusin, “jemi përballe një sfide siç nuk jemi perballur ndonjehere. Tani kjo varet me të vërtetë nga ne“. Në të vërtetë, kancelarja shpjegoi, “kriza ende nuk ka kaluar“.

Sipas Bild, kancelarja kërkon çdo ditë një azhornim për përhapjen Covid-19 nga ministri i shëndetësisë Jens Spahn dhe kreu i kancelarisë, Helge Braun. “Gjermania do të duhet të luftojë për një kohë të gjatë me virusin,” shtoi Merkel, “kështu që tani është e rëndësishme të sigurohet që faza e ngjitjes të mos rritet me shpejtësi.” Kancelarja gjithashtu dëshiroi të theksojë se “ngjarjet publike jo thelbësore” duhet të anulohen. Ministri Spahn gjithashtu do të pajtohej me faktin se duhet të llogariten “60-70% persona të infektuar“, por ai do të theksonte se rreth 80% e të prekurve nga sëmundja nuk shfaqin pothuajse asnjë simptomë. Shkalla e ngjitjes është rritur në mënyrë eksponenciale në vend: krahasuar me ditën e djeshme, sqaron AGI, ka pasur edhe 200 raste të tjera, sipas totalit të të infektuarve të njoftuara nga autoritetet shëndetësore në North Rhine Westphalia, Bavaria, Baden Wuerttemberg, Hesse, Lower Saksonia dhe Berlini.

Krahasimi bëhet me shifrat e dhëna nga Instituti Robert Koch (Rki), qendra më e madhe epidemiologjike në vend, bilanci i së hënës pasdite i të cilit arriti në 1139. Sipas Zeit online, megjithatë, numri i të infektuarve është më i lartë: sipas të perjavshmes në Hamburg, numri aktual i të infektuarve në Gjermani është 1524 raste. Por transparenca, në këtë rast, nuk duket të jetë një pikë e fortë e Berlinit.

Sidoqoftë, sipas Ministrit gjerman të Shëndetësisë, Jens Spahn, Gjermania është më e përgatitur për t’u përballur me epideminë sesa vendet e tjera anëtare të BE-së. Sipas Spahn, spitalet gjermane kanë 28,000 shtretër në njësitë e kujdesit intensiv, 25,000 prej të cilave janë të pajisur me pajisje mekanike të ventilimit. Kjo shifër, nënvizoi ministri gjerman i shëndetësisë, tejkalon atë të vendeve të tjera anëtare të BE-së. Ndërkohë, siç raportohet nga Frankfurter Allgemeine Zeitung, qeveria gjermane miratoi sot projektligjin e Ministrit të Punës, Hubertus Heil, i cili prezanton lehtësira të konsiderueshme për bizneset për punë me kohë të pjesshme.

Agjencia Federale e Punësimit (BA) do të rimbursojë plotësisht kontributet e sigurimeve shoqërore që punëdhënësit zakonisht duhet të paguajnë për punonjësit e tyre. Nismë që synon të krijojë një nxitje për të përdorur punën me kohë të pjesshme më intensivisht për trajnime të mëtejshme të punonjësve.

VERITAS.COM.AL/