-David Lipton thotë se bota është e papërgatitur për krizën dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar ka nevojë për më shumë burime-

Retë e stuhisë së krizës së ardhshme financiare globale po mblidhen, pavarësisht se sistemi financiar botëror është i papërgatitur për recesionin e ardhshëm, ka paralajmëruar zëvendëskryetari i Fondit Monetar Ndërkombëtar, David Lipton.

David Lipton, i pari zëvendësdrejtor i deleguar i FMN-së, tha se “parandalimi i krizave është i paplotë” më shumë se një dekadë më vonë nga rënia e fundit e sistemit bankar global.

“Siç e kemi thënë,” rregulloni çatinë ndërsa dielli shkëlqen. “Por, si shumë prej jush, shoh ndërtimin e reve të stuhive dhe frikësohem se puna për parandalimin e krizave nuk është e plotë”.

Lipton tha se vetëm shteteve kombe  individuale do t’i mungojë fuqia e duhur për të luftuar recesionin e ardhshëm, duke u bërë thirrje qeverive të punojnë së bashku për të trajtuar çështjet që mund të shkaktojnë një incident tjetër.

“Ne duhet të shqetësohemi për fuqinë e politikës monetare”, tha ai për aftësinë e Rezervës Federale të SHBA-ve dhe bankave të tjera qendrore për të ulur normat e interesit, për të rritur ekonominë në rast të një krize tjetër, duke paralajmëruar gjithashtu se nivelet e larta të huamarrjes qeverisëse e kufizojnë qëllimin e tyre për uljen e taksave dhe rritjen e shpenzimeve.

Veritas.com.al/