Rob Crilly, Korrespondent i White House   

 

Mbështetësit e ish-Presidentit Donald Trump po ndërtojnë gjyqin e tij të fajësimit në një betejë për shpirtin e Partisë Republikane dhe goditjet e para në garën e Shtëpisë së Bardhë për vitin 2024.

Ekipi i tij ligjor përshkroi strategjinë e tij të Mërkurën, duke argumentuar se është antikushtetuese që Senati të dënojë një ish-president dhe se fjalimi i tij në një tubim në 6 Janar në Uashington nuk shkaktoi drejtpërdrejt sulmin vdekjeprurës në Kapitolin e Shteteve të Bashkuara më vonë atë ditë.

Por gjithashtu la të hapur mundësinë e rishikimit të pretendimeve të Trump se ai fitoi zgjedhjet e nëntorit.

Mundësia qe gjyqi i Senatit të shfaqë, të paktën pjesërisht, ekipin ligjor te Trump duke përsëritur pretendimet e vjedhjes së zgjedhjeve të klientit të tij, lë një pjesë të aleatëve të tij duke shpresuar që ish-presidenti të shfrytëzojë një mundësi për të përdorur procedurat për të mbrojtur lëvizjen e tij politike dhe të fillojë përgatitjen për një kthim në pushtet.

John Fredericks, një drejtues konservator i radios dhe i besuar i strategut te “Amerika e Para” Steve Bannon, tha se Demokratët ishin të motivuar nga konsiderata politike dhe se Trump duhet të bënte një mbrojtje politike të bazuar në mashtrimet zgjedhore, jo një lojë legaliste “namby-pamby”.

“Demokratët po e bëjnë këtë për një arsye: te shkatërrojnë Presidentin Trump,te shkatërrojnë aftësinë e tij për të udhëhequr lëvizjen, për të kandiduar përsëri në të ardhmen, për të diskredituar pasuesit e lëvizjes së tij dhe për t’i turpëruar ata në heshtje,” tha ai. “Mbrojtja e antikushtetutshmërisë ose amendamenti i parë nuk e pret atë.”

Menaxherët Demokrate te impeachmentit përshkruan çështjen e tyre të martën në mëngjes, duke thënë se Trump i drejtoi mbështetësit e tij “si një top i mbushur” në Kapitol dhe duke e akuzuar atë për nxitje të një kryengritjeje.

“Sjellja e tij rrezikoi jetën e çdo anëtari të vetëm të Kongresit, rrezikoi tranzicionin paqësor të pushtetit dhe vijës së trashëgimisë dhe kompromentoi sigurinë tonë kombëtare”, shkruajnë ata.

Në përgjigje, avokatët e Trump, David Schoen dhe Bruce Castor, mohuan që ai ka nxitur një trazirë. Në të njëjtën kohë, ata prezantuan pyetje në lidhje me procedurat e votimit.

“Eshtë pranuar që pas zgjedhjeve të nëntorit, Presidenti i 45-të ushtroi amendamentin e tij të Parë sipas Kushtetutës për të shprehur besimin e tij se rezultatet e zgjedhjeve ishin të dyshimta, pasi me shumë pak përjashtime, nën maskën e përshtatshme të” masave mbrojtëse “të pandemisë Covid-19 ligjet dhe procedurat e zgjedhjeve të shteteve u ndryshuan nga politikanë ose gjykatës vendas pa miratimet e nevojshme nga legjislaturat e shtetit, “shkruanin ata.

Senatorët Republikanë kanë sinjalizuar synimin e tyre për të shfajësuar Trump. Në një votim procedural javën e kaluar, 45 prej tyre votuan në favor të pushimit të çështjes, duke sugjeruar që Demokratët kanë pak shanse për të grumbulluar 67 votat që u duhen për ta dënuar.

Kjo i jep Trumpit diçka si një mbulese kanavace për çështjen e tij, tha Frank Bowman, një profesor i drejtësisë në Universitetin e Misurit dhe një ekspert për impeachmentin.

“Në qoftë se personi nuk bie personalisht dhe nuk fillon të hedhë gurë ndaj senatorëve në dyshemenë e Senatit, ai do të lirohet. Dhe ai gjithsesi mund të lihet i pafajshëm, “tha ai. “Nuk ka shumë rëndësi për sa i përket rezultatit se cilat janë argumentet.”

Hedhja e gurëve është ajo që disa këshilltarë kanë kërkuar që Trump të bëjë. Më e rëndësishmja, një person i brendshëm i tha Washington Examiner se Bannon kishte qenë një nga më radikalët kur i tha Trump të mbrojë trashëgiminë dhe të ardhmen e tij duke u paraqitur personalisht për të mbrojtur çështjen e tij.

Me Trump qe pret kohën e tij në Florida,i ndaluar nga Twitter dhe mënyrat e tij të preferuara të komunikimit, dhe administraten Biden që po absorbon kohën e transmetimit, gjyqi është një mënyrë për tu kthyer në qendër të vëmendjes.

Fredericks tha se është kritike për Trump të luftojë impeachmentin në një mënyrë që të shfajësojë miliona njerëz që kishin qëndruar me të gjatë luftës zgjedhore.

“Le ta diskutojmë çështjen dhe njerëzit mund të vendosin vetë,” tha ai.

Rreziku është që taktika të tilla të largojnë senatorët Republikanë. Një çështje kushtetuese do t’u jepte atyre mbulim për të votuar kundër dënimit të Trump pa pasur nevojë të mbështesin pretendimet se zgjedhjet ishin vjedhur, tha Bowman.

“Pyetja është shkalla në të cilën Trump duket i vendosur të bëjë më të vështirë jetën e Republikanëve,” tha ai.

Kjo është pikërisht pika për mbështetësit më radikalë të Trump.

“Ky impeachment është në të vërtetë më i rëndësishëm sesa impeachmenti i parë”, tha provokatori i te djathtës-alt Jack Posobiec në podcastin e War Room të Bannon këtë javë. “Impeachmenti i dytë është më i rëndësishëm sepse ky impeachment është në të vërtetë një luftë proxy për shpirtin e Partisë Republikane dhe drejtimin e vendit tonë.”

VERITAS.COM.AL