Ministrja e Financave dhe Ekonomisë, Anila Denaj me anë të një komunikimi për mediat,  lidhur me debatet e fundit për rrugën Vlorë-Orikum, i është përgjigjur Presidentit Ilir Meta duke thënë se ky i fundit bën interpretim të gabuar për procedurat ligjore.

Sipas saj në këtë projekt nuk ka asnjë veprim antikushtetues, pasi sipas saj është një praktikë e ndodhur më parë dhe presidenti Meta ka firmosur një gjë të tillë më parë.

“Ajo që kërkohet të arrihet është që me të njëjtin fond të siguruar sipas veprimeve kushtetuese,. të Realizohet një projekt tjetër. Dakordësia për të ndryshuar objektin por jo termat financiar, kjo dakordësi i hapi rrugë dy proceseve paralele. Fillimin e  procesit për të ratifikuar këtë ndryshim. Me qëllim dhe në frymë është i lexueshëm. Për të rritur investimet dhe për të nxitur zhvillimin ekonomik. Rasti përbën zbatim ligjor dhe juridikisht korrekt. Vetëm në kushtet kur projekt marrëveshjet për mbajnë ku institucionet nuk janë dakord, vetëm në këtë raste ngrihen grupe duke kërkuar lëshim nga Presidenti apo kryeministri. Në rast konfirmohet në rastin e lidhjes së marrëveshjet e tjera.  Janë firmosur dhe ratifikuar. Ligji për ratifikimin e huas. Për financimi. Palët nuk kanë pasur nevojë për grup negociator. Kjo konfrimon firmën e Presidenti. Për këtë e kërkojmë prej disa muaj. Për këtë procedurë ligjore, Presidenti interpreton në mënyrë jo të duhur. Ngre akuza të panevojshme se nuk është ky qëllimi. Në të njëjtin stil presidenti tenton që të parqesë në mënyrë arbitrare. Së pari dhe totalisht të lidhur me procesin e  huamarrjes.”

Dakordësia me palën saudite për të ndryshuar objektin dhe jo shumën financiare, kjo dakordësi i hapi punë dy projekteve paralele. Ku qëndron kundërshtia me Kushtetuesen, me qëllimin, frymën apo gërmën? Me qëllim dhe në frymë është lehtësisht i nevosjshëm për të rritur investimet. Në gërmë, procedura është ligjore. Sqaroj presidentin se vetëm në kushtet ku projekt- marrëveshjet mbajnë parashikime të caktuara ku insititucionent nuk janë dakord, vetëm në këto raste ngrihen grupet negociatore. Fakti që ligji 43 nuk e konsideron procesin e negociatave konfirmohet edhe enë lidhjen e marrëveshjeve të tjera. Nevoja për grup negociator nuk ka qenë i nevojshëm.

“Kryeministri Rama edhe më herët ka premtuar edhe banorët e Selenicsë. Projekti i ri është gati. Fondi Zhvillimit është gati. Kujtojmë banorët e zonës në të gjithë zonën e jugut që prej gati 30 vitesh po bëhet realitet një ndërlidhje e humbur. Lidhja e Tepelenës me bregdetin e Jugut. Kjo rrugë do të krijojë një mundësi aksesi të gjitha zonave Malore me bregdetin.” ka thënë Denaj ndër të tjera.

VERITAS.COM.AL/