Do të ishte “e papranueshme” që gjigandi francez i prodhimit të ilaçeve, Sanofi, t’i jepte përparësi tregut amerikan nëse zhvillon një vaksinë Covid-19, ka paralajmëruar një ministër francez.

Zëvendës Ministri i Financave Agnès Pannier-Runacher ishte duke iu përgjigjur komenteve të CEO të Sanofi, Paul Hudson, i cili tha se “qeveria amerikane ka të drejtën e porosisë më të madhe para se të investohet në marrjen e rrezikut”.

Shumë laboratorë në të gjithë botën janë të përfshirë në kërkime për të gjetur një vaksinë Covid-19.

Vaksinat zakonisht duhen vite për tu zhvilluar.

“Për ne, do të ishte e papranueshme që të kishte një mundësi të privilegjuar në një vend të tillë dhe të tillë për arsye financiare,” tha zonja Pannier-Runacher për Francën Sud Radio.

Në fillim të këtij muaji, BE kryesoi një samit global për të rritur hulumtimin e koronavirusit, dhe siguroi premtime prej $ 8bn (6.5bn £) nga rreth 40 vende dhe donatorë. Financimi ka për qëllim zhvillimin e një vaksine koronavirus dhe trajtimeve për Covid-19.

Mbretëria e Bashkuar priti samitin, por SHBA dhe Rusia nuk morën pjesë.

BE këmbënguli të enjten që të gjitha vendet duhet të kenë një qasje të barabartë në një vaksinë.

“Vaksina kundër Covid-19 duhet të jetë një dobi publike globale dhe qasja e saj duhet të jetë e barabartë dhe universale,” tha zëdhënësi i Komisionit Evropian Stefan de Keersmaecker, cituar nga agjencia e lajmeve AFP.

VERITAS.COM.AL/