AP

Franca po zhvillon zgjedhje mbarëkombëtare për të zgjedhur kryetarët e bashkive dhe liderët e tjerë vendorë, megjithë goditjen ndaj tubimeve publike për shkak të virusit të ri

PARIS (AP) – Franca po zhvillon të dielën zgjedhjet mbarëkombëtare për të zgjedhur të gjithë kryetarët e bashkive të saj dhe udhëheqësit e tjerë vendorë, megjithë ndalimit të tubimeve publike për shkak të virusit të ri.

Qendrat e votimit u hapën sapo hyri në fuqi një rend i ri drastik duke mbyllur të gjitha restorantet, muzetë dhe shumicën e dyqaneve në Francë për të frenuar përhapjen e koronavirusit. Vendi ka rreth 4500 raste, përfshirë 91 persona që kanë vdekur.

Presidenti Emmanuel Macron vendosi të mos vonojë zgjedhjet mes shqetësimeve që do të ishin jodemokratike. Por virusi pritet të zvogëlojë ashpër pjesëmarrjen.

Qeveria urdhëroi masa sanitare të papara në vendvotimet.

Organizatorët janë nën urdhëra të lejojnë një hendek prej një metri (rreth tre këmbë) midis njerëzve në radha, dhe të sigurojnë sapun ose xhel hidro-alkolik dhe peceta dezinfektuese për makinat e votimit. Votuesve u është thënë që të sjellin stilolapsat e tyre për të nënshkruar regjistrin e votimit.

Gazetarët e Associated Press vëzhguan zbatimin e pabarabartë të rregullave në vendvotime të ndryshme.

Zgjedhjet e së dielës janë raundi i parë i një zgjedhjeje me dy-raunde për udhëheqjen e të gjithë 35,000 komunave Franceze, disa nga vetëm disa dhjetëra banorë. Votuesit do të zgjedhin midis listave të kandidatëve që kandidojnë për vendet e kryetarit dhe këshillit të qytetit.

Nëse asnjë listë nuk merr shumicën absolute në raundin e parë, të gjitha listat që marrin më shumë se 10% të votave do të kualifikohen në raundin e dytë, i planifikuar aktualisht për 22 Mars.

Ndërsa shumica e votuesve hedhin votat bazuar në konsideratat lokale, zgjedhjet janë një provë e rëndësishme e ndjenjës publike para zgjedhjeve presidenciale të vitit 2022.

Votimi i së dielës është një sfidë e vështirë për partinë 3-vjeçare të qendrës së Macronit, e cila garon për herë të parë në zgjedhjet bashkiake dhe ende i mungojnë rrënjët lokale në të gjithë Francën. Qeveria e tij është gjithashtu jopopullore pas disa muajsh protestash nga lëvizja e jelekëve të verdhë kundër padrejtësisë së perceptuar sociale dhe disa javë grevash dhe demonstrimesh kundër një rregullimi të planifikuar të pensioneve.

Partia Republikane konservatore, partia e te gjelberve, ekstremi i djathtë Tubimi Kombëtar dhe Socialistët luftarakë po luftojnë gjithashtu për vendet kryesore të kryetarit dhe për të forcuar ose shpëtuar bazat e tyre politike mbarëkombëtare.

Fusha kryesore e betejës është Parisi, kryetari i të cilit është një figurë me ndikim në politikën Franceze dhe do të mbikëqyrë Lojërat Olimpike të vitit 2024.

VERITAS.COM.AL