(Foto nga Guilemetter Villemin/AFP)/

Nga Jack Montgomery/ Breitbart News

Amnesty International po merr masa ligjore për të kërkuar të bllokojë një referendum mbi “familjen tradicionale” mbi faktin e përcaktimit te martesës si ‘një bashkim midis një burri dhe një gruaje’ në Rumani.

Referendumi është nxitur nga një peticion publik, me grupin ‘Koalicioni për Familjen’ që grumbulloi tre milionë nënshkrime në favor të një amendamenti të nenit 48 të kushtetutës Rumune, për te afirmuar se themeli i familjes është një martesë ndërmjet “një burri dhe një gruaje “dhe jo” bashkëshortëve “.

Senatorët rumunë votuan “shumica” për propozimet, sipas EurActiv dhe një referendum publik pritet të mbahet më 7 tetor – por Amnesty thotë se ata kanë ndërmend të ndërmarrin veprime ligjore në Gjykatën Kushtetuese për të parandaluar popullin Rumun që të ketë fjalën e tij në përkufizimin e martesës, duke thënë se kjo mund të rezultojë si një “hap i qartë prapa për Rumaninë” dhe të ketë një “ndikim të rëndë në jetën e familjeve që nuk janë të bazuara në martesën”.

“Referendumi i propozuar për të ndryshuar përkufizimin e familjes në kushtetutën e Rumanisë mund të çojë në një shkelje të standardeve ndërkombëtare të të drejtave të njeriut dhe në mbështetje të diskriminimit homofobik në vend”, pohoi një përfaqësues i Amnesty International në komentet për AFP.

“Pasojat mund të jenë kufizime të mëtejshme të jetës private dhe familjare të çifteve të të njëjtit seks dhe diskriminimit në jetën e përditshme,” shtuan ata.

OJQ-ja mori paraprakisht një donacion të madh nga miliarderi i majtë liberal George Soros për fushatën për abortin në Republikën e Irlandës, që ka refuzuar  ta ktheje edhe pasi u konsiderua i paligjshëm nga Standardet në Komisionin e Zyrës Publike – përfundimisht duke anuluar vendimin e SIPO-s në gjykatat si “procedurialisht me te meta”.

Veritas.com.al/