Pas pezullimit të partisë së tij Fidesz nga grupi i Partisë Popullore Evropiane, kryeministri hungarez Viktor Orban ka vendosur vëmendjen e tij mbi  një aleancë me populistin ministrin italian të brendshëm Matteo Salvini.

Kryeministri Orban foli për qeverinë e koalicionit populiste italiane gjatë fundjavës gjatë një samiti të emigracionit, në të cilin ai u tha hungarezëve të tij se vendi kërkon aleatë për të luftuar kundër establishmentit Evropian, raporton Kronen Zeitung.

“Hungaria është shumë e vogël për të imponuar opinionin e saj në Evropë. Media, OJQ-të, universitetet në Evropë janë të gjitha kundër nesh dhe mund të na shkatërrojnë. Kjo është arsyeja pse ne kemi nevojë për aleatë të fortë, “tha Orban.

Në një intervistë radiofonike të dielën, lideri Hungarez gjithashtu përplasi “partitë me prirje te majta” në Europë se donin të kontrollonin çfarë ndodh në Hungari dhe u kërkoi votuesve të votonin për Fidesz-in në zgjedhjet e ardhshme të Parlamentit Evropian në maj.

Javën e kaluar, Partia Popullore Evropiane (PPE), një grup parlamentar konservator brenda Parlamentit Europian, pezulloi Fidesz-in pas ankesave mbi një fushatë posterash me presidentin e Komisionit Europian Jean-Claude Juncker dhe miliarderin e majtë George Soros.

Pas votimit, Orban dha një konferencë shtypi mbi pezullimin duke thënë: “PPE është një familje partiake që përpiqet të mbajë së bashku partitë liberale, të krahut të majtë dhe partitë konservatore të krishtera si ne. Në javët e fundit, ana e majtë e këtij komuniteti te madh shume ngjyrësh, bëri thirrje për dëbimin e anës së djathtë për ta kthyer drejtimin e tij në të majtën “.

Ai gjithashtu përmendi Salvinin gjatë konferencës për shtyp duke thënë: “Salvini dhe qeveria italiane dëshmuan se emigrimi mund të ndalet edhe në det, kjo është shumë e rëndësishme”.

Të dy Salvini dhe Orban u takuan vitin e kaluar me këtë të fundit duke e quajtur populistin italian “heroin” e tij dhe të dy duke premtuar të ndërtonin një aleancë.

Një aleancë e tillë mund të përfshijë gjithashtu Partinë Polake Ligj dhe Drejtësi (PiS), e cila kanë qenë një aleat i fortë i Orban-it kundër establishmentit të BE-së dhe së fundmi gjithashtu u takuan me Salvinin për të krijuar lidhje më të thella.

Veritas.com.al/