AFP

14 prill 20200

Uashington (AFP) – Pandemia e koronavirusit po e shtyn ekonominë globale në recesionin e saj më të thellë në një shekull, duke ulur prodhimin botëror me tre përqind këtë vit, dhe kriza mund të përkeqësohet, tha të martën Fondi Monetar Ndërkombëtar.

Rënia do të reduktojë 9 trilion dollarë nga ekonomia botërore, u tha gazetarëve shefja e ekonomisë e FMN-së,Gita Gopinath, ndërsa paraqiti parashikimet më të fundit në World Economic Outlook.

Nëse virusi do përmbahet dhe ekonomitë mund të fillojnë të operojnë përsëri, 2021 duhet të shohë një kthim mbrapsht prej 5.8 përqind, sipas FMN.

Por autorët e pranuan vështirësinë për të bërë një parashikim të saktë mes situatës që ndryshon me shpejtësi.

Me pjesën më të madhe të mbylljes së ekonomisë globale mes përpjekjeve për të përmirësuar virusin dhe për të mbajtur sistemet shëndetësore të mos rrëzohen, FMN paralajmëroi se ekzistojnë “rreziqe të mëdha të një rezultati më të keq” për shkak të “pasigurisë ekstreme rreth forcës së shërimit”.

“Humbja kumulative e PBB-së globale gjatë vitit 2020 dhe 2021 nga kriza e pandemisë mund të jetë rreth 9 trilion dollarë më e madhe sesa ekonomitë e Japonisë dhe Gjermanisë së bashku,” tha Gopinath.

0,000, duke sjellë ndalimin e udhëtimeve dhe duke detyruar bizneset, dyqanet dhe restorantet të mbyllen.

“Rezultate shumë më të këqija të rritjes janë të mundshme dhe ndoshta edhe të papelqyeshme,” paralajmëroi raporti, “nëse masat pandemike dhe të kontrollit zgjasin më shumë … ose nëse shfaqen efekte të përhapura të shenjave për shkak të mbylljeve të firmave dhe papunësisë së zgjatur.”

“Bllokimi i Madh” – siç FMN e quajti rënien globale – është më e keqja që nga Depresioni i Madh i viteve 1930.

Eshtë gjithashtu tkurrja e parë që nga viti 2009 gjatë krizës globale financiare, por ky episod vështirë se ka krahasim. Megjithëse efektet vazhduan, rënia arriti në vetëm 0,1 përqind, dhe ekonomitë e mëdha të tregut në zhvillim ishin akoma në rritje me një ritëm të fortë.

Këtë vit, të vetmet ekonomi që pritet të kursehen nga recesioni janë Kina – ku e pati origjinen virusi – dhe India, por edhe ato vende do të shohin vetëm rritje relativisht të ulët prej 1.2 dhe 1.9 përqind respektivisht.

Në depresionin gati një shekull më parë, ekonomia globale u tkurr me rreth 10 përqind ndërsa ekonomitë e përparuara u zvogëluan me 16 përqind nga 1929 në 1932. FMN tani pret që ekonomitë e përparuara të tkurren me gjashtë përqind në vitin 2020.

Ekonomia amerikane pritet të tkurret me 5.9 përqind, por do te shohe rritjen të rikuperohet me 4.7 përqind vitin e ardhshëm.

Sidoqoftë, parashikimet supozojnë se pandemia do të zbehet në gjysmën e dytë të vitit.

FMN projekton një rënie prej 7.2 përqind në Francë dhe 6.5 përqind në Britani, por qeveritë në ato vende janë edhe më pesimiste, duke parashikuar tkurrje përkatësisht prej tetë përqind dhe 13 përqind.

Duhet të punojmë së bashku

Ngadalësimi i rëndë është “i pashmangshëm”, por “masa thelbësore të synuara fiskale, monetare dhe financiare ” mund të zbusin goditjen, tha FMN.

Shumë qeveri kanë implementuar tashmë masa masive të shpenzimeve në bashkëpunim me bankat qendrore që kanë pompuar likuiditet në sistemin financiar për të parandaluar çdo avari.

Por Gopinath tha se edhe më shumë do të nevojitet pasi të përfundojë kriza shëndetësore.

“Sapo të ndodhë rimëkëmbja, dhe ne do të kalojmë fazën pandemike për ekonomitë e përparuara, do të ishte thelbësore të ndërmarrim një stimul të gjerë fiskal,” tha ajo.

Shpenzimet “do të ishin edhe më efektive nëse do të koordinoheshin në të gjitha ekonomitë e përparuara të botës,” tha ajo.

Veprimet e sinkronizuara “mund të amplifikojnë ndikimin e tyre” por gjithashtu mund të shmangin disa nga gabimet e shekullit të kaluar kur vendet miratuan “politika të kota të merkantilizmit … të cilat përkeqësuan edhe më tej rënien globale,” thuhet në raport.

Grupi i Shtatë ekonomive të përparuara të martën përsëritën angazhimin e tyre për të bërë “gjithçka që është e nevojshme” për të mbështetur ekonominë.

Dhe ministrat e financave të G7 dhe guvernatët e bankave qendrore gjithashtu ranë dakord të sigurojnë një ndalim të përkohshem në pagesat e borxheve nga kombet më të varfra në botë, nëse Grupi më i gjerë prej 20 vendeve bie dakort.

G20 përfshin ekonomi të mëdha të tregut në zhvillim si Kina dhe Rusia.

VERITAS.COM.AL