(FOTO: Donald Tusk, president i Këshillit Europian)/

Polakët “ngritën armët” të Hënën mbi propozimin e minutës së fundit për kandidatin që do të zëvendësojë Donald Tusk si president i Këshillit Europian në samitin e kësaj jave.

Qeveria e krahut të djathtë deklaroi në Varshavë të shtunën se ajo do që anëtari i parlamentit Europian, polaku  Jacek Saryusz-Wolski instead – një nga armiqtë më të hidhët të zgjatjes së mandatit të Tusk- ish kryeministër i Polonisë.

“Ky (Saryusz-Wolski) është kandidati ynë” tha Ministri i Punëve të Jashtme të Polonisë Witold Waszczykoëski, për reporterët sapo arriti në Bruksel për takimin me homologët e tij.

“Ky është një kandidat polak në garën për president i Këshillit Europian. Nuk ka kandidat tjetër polak”- tha ai.

Ai tha se nuk është i sigurt nëse Saryusz-Wolski would do të jetë prezent në samitin e të Enjtes kur liderët e 28 vendeve të BE nëse do t’i japin zotit Tusk një mandat tjetër 2.5 vjeçar.

I pyetur se cilat vende të tjerë do ta mbështesin Saryusz-Wolski, ministri i Jashtëm Polak tha: “Nuk jam i interesuar se kush e mbështet atë, çfarë më intereson mua është se ky është kandidati ynë dhe ky do të garojë”.

Grupi i Partive Popullore të Qendrës së Djathtë të Parlamentit Europian do të vendosë këtë javë nëse do ta largojë zotin Saryusz-Wolski, një  nga zëvendës- presidentët e vet, për shkak të vendimit që merret që të konkurojë përballë Tusk.

Grupi  i EPP, më i madhi në Parlamentin Europan, tha se mbështet Tusk që të qëndrojë në detyrë. Ndërkohë Jaroslaw  Kaczynski, bosi i partisë Polake të linjës së ashpër “Ligj dhe Drejtësi” që ndodhet në pushtet, tha se Tusk “ishte kandidat i Gjermanisë”.

/Veritas.com.al/