Pas suksesit britanik qëndron strategjia fituese e një menaxhereje farmaceutike

Nga: Davide Zamberlan 

Londra.Gjysma e popullatës së rritur në Mbretërinë e Bashkuar ka marrë të paktën një dozë të vaksinës.

Për të konfirmuar kalimin e momentit historik ishte Ministri i Shëndetësisë Matt Hancock i cili, rrezatues, siguroi një tjetër të dhënë që jep dimensionet e suksesit të fushatës angleze të vaksinimit: 660,276 njerëz u vaksinuan vetëm të Premten (528 mijë morën dozën e parë 132 mijë te dyten), rekord që nga fillimi i fushatës. Numrat e një suksesi kaq zhurmues aq dhe të papritur pas një menaxhimi fillestar të emergjencës katastrofike shëndetësore. Shtrirja e përpjekjes britanike eshte rritur nga krahasimi me pjesën tjetër të botës: në lidhje me popullsinë vetëm Izraeli ka bërë më mirë, duke injektuar të paktën një dozë në pothuajse 60% të qytetarëve të saj, me Londrën që ndalon në 38.7% e barabartë me 28.3 milion njerëz. Gjermania dhe Italia janë me 8.5%, Franca me 8.3%.

Suksesi Britanik mban emrin e Kate Bingham, një sipërmarrëse farmaceutike për një kohë të gjatë, e cila u thirr nga Johnson në maj për të udhëhequr përpjekjet e vaksinimit të vendit. Fytyra e saj mbushi kopertinën e Telegraph dje, një histori e gjatë për të festuar bëmat e Kate grandioze, siç e quan gazeta britanike. Biokimi pa përvojë vaksinash, një jetë e kaluar në gjetjen dhe rritjen e kompanive farmaceutike potencialisht të suksesshme, Bingham di gjithçka në lidhje me logjistikën, çfarë duhet për të aktivizuar dhe për të vënë në punë një makinë prodhuese, ka një rrjet të dendur të njohurive ndërkombëtare që i lejon asaj të zhvillojë mjedisin ideal në të cilën për të avancuar punën e shkencëtarëve. Pavarësisht skepticizmit fillestar të botës shkencore që mendon se do të duhen vite për të krijuar një produkt efektiv, kur Bingham pranon propozimin e kryeministrit, vaksinat nga AstraZeneca dhe Pfizer po hyjnë në fazën eksperimentale. Ne nuk e dimë nëse ato do të funksionojnë, nuk e dimë efektivitetin e tyre, por ato janë spirancat e vetme që mbajnë. Më shumë nevojiten, Bingham dhe ekipi i saj punojnë në zgjedhjen e vaksinave të tjera që do të zhvillohen, duke identifikuar se në cilat duhet të përqendrohen. Kompanitë farmaceutike ndihmohen në kryerjen e testeve, krijohet një regjistër me mijëra vullnetarë të gatshëm që marrin pjesë në prova, kompanitë ndihmohen për të zhvilluar kapacitete prodhuese për prodhim në masë të qëndrueshëm dhe kompensimi u garantohet kompanive në rast falimentimi. Një dyshe e suksesshme shtet-privat në të cilën të dy palët përparojnë së bashku, një bashkëpunim në të cilin përvoja e gjatë e Bingham në sektor dhe rrjeti i saj i kontakteve bëjnë diferencën: qeveria Britanike siguron furnizimin e 357 milion dozave të gjashtë prodhuesve të ndryshëm dhe mbi të gjitha  lëviz së pari, gjithashtu për autorizimet për administrim: më 2 dhjetor Mbretëria e Bashkuar është vendi i parë perëndimor që autorizon një vaksinë anti-Covid. Pas 7 muaj angazhimi pro bono, qëllim i arritur, Bingham lë postin e saj.

Në janar, makina e vaksinimit fillon me shpejtësi të plotë dhe qeveria vendos të vonojë dozën e dytë me 12 javë në vend të 3 sugjeruar nga prodhuesit: frikësohen vështirësitë e furnizimit dhe preferohet të shpërndahen dozat në sa më shumë njerëz që të jetë e mundur. Ishte një zgjedhje tjetër fituese, e mbështetur nga studimet e Oksfordit që tregojnë se rritja e hendekut të shpërndarjes së dozës rrit efektivitetin e saj. Vendi tani sheh dritën në fund të tunelit, ka një plan progresiv të rihapjes dhe një kthim në normalitet për verën. Prudenca thirret, shpresa rritet.

VERITAS.COM.AL