Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë reaguar me shqetësim për situatën e tensionuar të krijuar në veri të Kosovës. Në një deklaratë të përbashkët të publikuar, ato i bëjnë thirrje palëve për vetëpërmbajtje dhe për të zbutur situatën. Po ashtu, SHBA-ja dhe BE-ja thekson se punojnë me presidentin Vuçiç dhe kryeministrin Kurti për të gjetur një zgjidhje politike për të zbutur tensionet.

“I bëjmë thirrje të gjithëve që të ushtrojnë përmbajtje maksimale, të ndërmarrin veprime të menjëhershme për të zbutur pa kushte situatën dhe të përmbahen nga provokimet, kërcënimet apo kërcënimet. Ne po punojmë me presidentin Vuçiç dhe kryeministrin Kurti për të gjetur një zgjidhje politike për të zbutur tensionet dhe për të rënë dakord për rrugën në interes të stabilitetit, sigurisë dhe mirëqenies së të gjitha komuniteteve lokale”, thuhet në deklaratën e publikuar nga zëvendës zëdhënësi kryesor i Departamentit të Shtetit, Vedant Patel dhe zëdhënësja e Përfaqësueses së Lartë të BE-së, Nabila Massrali.

Gjithashtu, BE-ja e SHBA-ja apelojnë për respektimin e ligjit dhe mirëpresin “garancitë e lidershipit të Kosovës që konfirmojnë se nuk ekzistojnë lista të qytetarëve serbë të Kosovës që do të arrestohen apo ndiqen penalisht për protesta/barrikada paqësore. Në të njëjtën kohë, sundimi i ligjit duhet të respektohet dhe çdo formë dhune është e papranueshme dhe nuk do të tolerohet”.

“Shtetet e Bashkuara të Amerikës do të mbështesin Bashkimin Evropian përmes Misionit të Sundimit të Ligjit në Kosovë (EULEX), në përputhje me mandatin e tij, i cili mund të monitorojë nga afër të gjitha hetimet dhe procedurat pasuese për të promovuar respektimin e të drejtave të njeriut. Kjo përfshin, në veçanti, garancitë e gjykimit të drejtë, si dhe mbrojtjen dhe trajtimin e barabartë për pjesëtarët e komuniteteve joshumicë në Kosovë. Ne gjithashtu presim që Kosova dhe Serbia të kthehen në nxitjen e një mjedisi të favorshëm për pajtimin, stabilitetin rajonal dhe bashkëpunimin për të mirën e qytetarëve të tyre. Të gjitha detyrimet e Dialogut duhet të zbatohen plotësisht pa vonesë”, thekson deklarata.