Fatos Bytyci, Reuters Mars 13, 2020

PRISHTINE, 13 Mars (Reuters) – Shtetet e Bashkuara janë duke ndaluar rreth 50 milion dollarë ndihmë ekonomike për Kosovën për shkak të refuzimit të Kosovës për të hequr tarifat për mallrat e prodhuara në Serbi, tha të premten një agjenci qeveritare Amerikane.

Kosova futi tarifat në nëntor 2018 pasi Serbia bllokoi anëtarësimin e ish-provincës së ndare në organizatat ndërkombëtare, përfshirë Interpol dhe UNESCO.

Si përgjigje, Beogradi ndërpreu bisedimet me Prishtinën, duke thënë se do të vazhdojë vetëm pasi të hiqen tarifat.

Kosova dhe Serbia kanë qenë në bisedime që nga viti 2011 për të normalizuar marrëdhëniet, gjë që do të lejojë që të dy vendet të shkojnë drejt anëtarësimit në Bashkimin Evropian.

“Derisa të zgjidhet çështja e tarifave të Kosovës, MCC do të ndalojë implementimin e programit të pragut dhe zhvillimin e programit kompakt të propozuar në Kosovë”, thuhet në një njoftim për shtyp nga Korporata e Sfidave të Mijëvjeçarit ose MCC, një agjenci ndihme për të huajt e qeverisë Amerikane, duke iu referuar paketës së ndihmës.

“Sapo të arrihet një zgjidhje (për tarifat), MCC do të rifillojë operimet sipas rastit,” shtoi deklarata.

Kryeministri Albin Kurti ka thënë se Kosova do të heqë tarifat pjesërisht dhe me disa kushte.

VERITAS.COM.AL