Presidenti Trump tha gjatë një deklarate në Kopështin e Trëndafilëve të hënën se do të “ndërmarrë veprime të menjëhershme” dhe do të “mobilizojë të gjitha burimet e mundshme federale” për të ndaluar trazirat dhe plaçkitjet në të gjithë vendin. Trump kërcënoi se do të vendosë ushtrinë nëse shtetet nuk dërgojnë Gardat Kombëtare në protesta.

“Unë do të luftoj për t’ju mbrojtur”, tha Trump.

Menjëherë pas fjalimit, presidenti dhe njerëzit që e shoqërojnë shëtitën jashtë Shtëpisë së Bardhë, përtej Sheshit Lafayette, drejt Kishës Episkopale të Shën Johnsit, e cila u mbulua me zjarr gjatë protestuesve një natë më parë.

“Unë kam rekomanduar që çdo guvernator të vendosë Gardën Kombëtare në numër të mjaftueshëm për të dominuar në rrugë,” tha presidenti gjatë fjalimit të tij. “Ne po i japim fund trazirave dhe paligjshmërisë, do t’i japim fund sot.”

Trump tha se ai po dërgon “mijëra e mijëra ushtarë të armatosur rëndë dhe personel ushtarak” për të ndaluar trazirat.

“Unë dua që organizatorët e këtij terrori të jenë në vëmendje se do të përballen me dënime të rënda penale,” tha ai.

“Ne nuk mund të lejojmë që klithmat e drejta të protestuesve paqësorë të mbyten nga një turmë e zemëruar,” shtoi presidenti. “Viktimat më të mëdha të kësaj trazire janë qytetarët paqedashës në komunitetet tona më të varfra.”

VERITAS.COM.AL