Mediat kombëtare të lajmeve në Brazil, duke cituar policinë federale, raportuan se trazirat që rezultuan në shkatërrimin pothuajse total të selisë së Kongresit dhe Gjykatës Supreme Federale (STF) kishin çuar në mbi 1,500 arrestime dhe dhjetëra të plagosur, përfshirë gazetarë.

Protestuesit që kundërshtojnë inaugurimin e Luiz Inácio Lula da Silva si president i vendit më 1 janar, sulmuan Brasília të dielën, duke thyer barrikadat e policisë për të hyrë në Kongresin brazilian dhe për të shkatërruar fasadën e tij, si dhe disa dhoma takimesh kritike. Turma sulmoi gjithashtu STF-në, gjykatën supreme të vendit, duke e lënë selinë e saj të papërdorshme dhe duke dëmtuar ose vjedhur objekte historike të çmuara. Protestuesit u përpoqën të hynin në Pallatin Planalto, selinë e presidentit, por shkaktuan dëme më minimale atje.
Lula u bë president këtë muaj pas një gare të ashpër presidenciale. Lula u dënua me gati 25 vjet burg për marrje ryshfeti kur ishte president, por STF e përmbysi dënimin për arsye juridiksioni në vitin 2021, duke lejuar që emri i tij të jetë në fletëvotim.

Ministri i STF [Drejtësisë] Alexandre de Moraes, i cili gjithashtu drejtoi gjykatën më të lartë zgjedhore të vendit gjatë zgjedhjeve, e shpalli të jashtëligjshme diskutimin e dënimit të Lulës ose e quajti atë kriminale në komunikimet mediatike. Trajtimi i zgjedhjeve nga STF ka nxitur një lëvizje të mbështetësve të Bolsonaro-s që bëjnë thirrje për ndërhyrjen e ushtrisë dhe për të parandaluar marrjen e detyrës nga Lula, të cilës forcat e armatosura braziliane nuk janë përgjigjur në mënyrë të favorshme.

Dëmi më thelbësor i dokumentuar publikisht në kryeqytet të dielën ndodhi në STF, ku objektet personale të Alexandre de Moraes ishin një objektiv i një shkatërrimi të veçantë. Një grup protestuesish theu derën e zyrës së tij dhe e nxorën Moreaz jashtë si një trofe.

Gazeta braziliane Jovem Pan raportoi të hënën se autoritetet kishin dokumentuar 40 persona të shtruar në spital gjatë trazirave. Gjashtë prej tyre raportohet se janë në gjendje të rëndë. Një nga të plagosurit, raportoi rrjeti i lajmeve, ishte një komandant i policisë ushtarake, ndërsa gjashtë ishin gazetarë. Gazeta O Globo raportoi se 12 gazetarë ose ishin plagosur ose u ishin shkatërruar pajisjet e punes.

Raportet tregojnë se shumica e të arrestuarve do të përballen me akuza të tilla si akte dhune kundër shtetit dhe komplot, të cilat mund të rezultojnë me burgim deri në 12 vjet.

Në përgjigje të një urdhri nga de Moraes, policia çmontoi një qytet masiv tendë të mbështetësve të Bolsonaro që ishin organizuar jashtë selisë së forcave të armatosura, duke kërkuar nga ushtria të rrëzonte Lulën. Policia konfirmoi mbi 1,500 arrestime.