Nga: Joh Roberts i Fox News dhe Associated Press

“Gjithçka është e gabuar, ato janë aq të këqija”, tha Trump-

Presidenti Trump e hodhi përtokë një raport të New York Times që thoshte se ai nuk paguante asnjë taksë federale mbi të ardhurat, për 10 nga 15 vitet e fundit, duke e quajtur ate qe shkruhet “lajme të rreme” dhe duke argumentuar se ai pagoi taksa të mëdha federale dhe shtetërore.

“Lajmi i rremë, është krejtësisht i sajuar”, tha Trump të Dielën gjatë një konferencë për shtyp më pak se një orë pasi historia shpërtheu në gazetë. “Gjithçka ishte e gabuar, ato janë kaq të këqija”.

Sipas raportit të New York Times, Trump, i cili ka ruajtur regjistrimet e tij të taksave dhe është i vetmi president në kohët moderne që nuk i bën ato publike,  pagoi vetëm 750 dollarë taksa qeverisë federale vitin që u zgjodh dhe 750 dollarë përsëri vitin e tij të parë në zyrë.

Zbulimi, për të cilin Times tha se vjen nga të dhënat e kthimit të taksave që shtrihen gjatë dy dekadave, vjen në një moment thelbësor përpara debatit të parë presidencial të martën dhe një zgjedhje përçarëse.

Trump, vlera neto e bizneseve të të cilit pretendohet të jetë në miliarda, mohoi që ai të paguante një shumë kaq të vogël taksash.

“Unë kam paguar shumë dhe kam paguar shumë edhe tatime mbi të ardhurat e shtetit”, tha ai.

Edhe para se të zgjidhej në Shtëpinë e Bardhë në 2016, Trump u kritikua ashpër për mos lëshimin e regjistrimit të tij të taksave. Ai ka pohuar shumë herë se është nën një audit rutinë nga Shërbimi i të Ardhurave të Brendshme dhe do të publikojë regjistrimet e tij pasi të ketë mbaruar kontrolli.

“Unë jam nën auditim”, tha Trump të Dielën. “Ata po bëjnë një vlerësim.”

Një avokat i Organizatës Trump, Alan Garten, gjithashtu mohoi për New York Times se presidenti paguan një sasi kaq të vogël taksash – duke thënë në një deklaratë të marrë nga Fox News se Trump “ka paguar dhjetëra miliona dollarë taksa personale për qeveria federale, duke përfshirë pagimin e miliona taksave personale që nga njoftimi i kandidaturës së tij në 2015. ”

“Historia e New York Times është e mbushur me pasaktësi të mëdha. Gjatë dekadës së kaluar Presidenti i ka paguar dhjetëra miliona dollarë taksa personale qeverisë federale, “tha Garten.” Ndërsa u përpoqëm t’ia shpjegonim këtë Times, ata nuk pranuan të dëgjonin dhe refuzuan kërkesën tonë të përsëritur që të na tregonin ndonjë të dokumentacionit që ata pretendojnë të mbështeten për të vërtetuar pretendimet e tyre. ”

Ai shtoi: “Padyshim që kjo është vetëm pjesë e fushatës së vazhdueshme të shpifjeve të Times në prag të zgjedhjeve.”

New York Times nuk lëshoi kopjet e regjistrimeve të taksave të Trump që kishin marrë, duke thënë se po mbronin burimet.

VERITAS.COM.AL