Nga Alexandra Alper dhe Steve Holland

Administrata Trump merr në konsideratë ceqet për Amerikanët për të mbështetur ekonominë

Scroll back up to restore default view.

WASHINGTON (Reuters) – Presidenti i SHBA Donald Trump njoftoi të martën një plan për ti dërguar para Amerikanëve menjëherë për të lehtësuar tronditjen ekonomike nga kriza e koronavirusit dhe tha se spitalet e stilit ushtarak ka të ngjarë të vendosen në zonat e nxehta të virusit për t’u kujdesur për pacientët.

Sekretari i Thesarit Steven Mnuchin, duke u paraqitur me Trump në dhomën e konferencave për shtyp në Shtëpinë e Bardhë, tha se ai po bisedonte me drejtuesit e kongresit për një plan për të dërguar ceqe menjëherë për Amerikanët e zhvendosur.Trump tha se disa njerëz duhet të marrin 1000 dollarë.

Duke u përpjekur për të marrë një kontroll të një virusi të paparashikueshëm që ka tronditur Amerikanët në të gjitha sferat e jetës, Trump parashikoi se sfida ekonomike do të jetë e vështirë dhe afatshkurtër por që ekonomia në fund do të përgjigjet.

“Ne do të fitojmë dhe unë mendoj se do të fitojmë më shpejt sesa njerëzit mendojnë, shpresoj”, tha Trump, i rrethuar nga këshilltarët kryesorë për krizën e koronavirusit.

Zëvendës Presidenti Mike Pence tha se qeveria po nxiste kompanitë e ndërtimit të dhurojnë maska për fytyrën N95 në spitalet lokale dhe të mos blejnë më, për të ndihmuar mjekët.

Pence tha se Korpusi i Inxhinierëve të Ushtrisë mund të vendosë spitalet në terren shpejt për të ndihmuar në trajtimin e fluksit të pacientëve me virus. Trump tha se po shikonte për vendet ku mund të ishin të nevojshme.

Trump të hënën u bëri thirrje Amerikanëve të punojnë me zell për 15 ditë në përpjekje për të ngadalësuar përhapjen e virusit duke shmangur turmat dhe duke qëndruar në shtëpi në pjesën më të madhe.

“Ne po kërkojmë që brezi ynë i vjetër të qëndrojë në shtëpitë e tyre. … Ne po kërkojmë që brezi i ri të ndalojë së daluri”, tha këshilltarja e Trump për koronavirusin Deborah Birx.

Ngadalësimi i papritur ka tronditur industrinë ajrore Amerikane dhe sektorë të tjerë ekonomikë dhe ka lënë një numër në rritje të Amerikanëve të papunë.

Me tregjet duke u acaruar dhe kryesisht me një prirje në rënie, Mnuchin tha që tregjet e aksioneve të Sh.B.A duhet të mbeten të hapura për të siguruar Amerikanët se ata mund të kishin akses për paratë e tyre.

“Të gjithë duan ta mbajnë atë hapur. Ne mund të arrijmë në një pikë ku të shkurtojmë orët, nëse kjo është diçka që duhet të bëjmë, por Amerikanët duhet ta dinë që ne do të bëjmë gjithçka që ata te kenë akses për paratë e tyre në bankat e tyre, te paratë e tyre në 401 (k)s, dhe te paratë në aksione, “tha Mnuchin.

Trump u bëri thirrje Amerikanëve të mos udhëtojnë dhe tha se ai nuk kishte përjashtuar kufizimet e udhëtimit për pjesë të vendit. Ai tha se Amerikanët thjesht “të shijojnë dhomën e tyre të ndenjes”.

VERITAS.COM.AL