Përfaqësuesi i lartë i Bashkimit Evropian për Politikat e Jashtme, Josep Borrell, do të vizitojë sot më 15 mars Shqipërinë.

 Takimet e Borrell-it në Tiranë, përfshijnë atë me kryeministrin Edi Rama. Vend për takime do të ketë edhe me zyrtarë të tjerë dhe aktorë të shoqërisë civile.

Ndërsa, pas një pune të gjatë në angazhimin me rikonstruksionin e Muzeut Historik Kombëtar nëpërmjet programit EU4Culture, do të ketë edhe një ngjarje për inaugurimin e ndërfaqes së mozaikut të rikonstruktuar.

Në qendër të vëmendjes së vizitës së tij në Ballkanin Perëndimor janë dy aspekte kryesore.

I pari, lidhet me konfirmimin e mbështetjes dhe qëndrimit evropian për integrimin e rajonit, ku pritoritet ka hapja e negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut zyrtarisht.

Po ashtu, një qëndrim pati edhe për angazhimin e Ballkanit Perëndimor në luftën mes Rusisë dhe Ukrainës, ku Serbia ka një qasje të ndryshme nga pjesa tjetër e gjashtëshes.

Vizitat e Borrell-it nisi më 13 mars me Shkupin. Pas Shqipërisë do të jetë radha e  Bosnjë dhe Hercegovinës.

Duket se Serbia ka ngelur jashtë agjendës së zyrtarit të lartë të Bashkimit Evropian.

Vizita në Shkup

Gjatë vizitës së tij në Maqedoninë e Veriut, Borrell shprehu mirënjohje për autoritetet që iu bashkuan sanksioneve ndaj Rusisë.

Ai deklaroi se është koha, që Evropa  të zgjohet sa i përket zgjerimit me vendet e Ballkanit Perëndimor.

Për Borrell, është shumë e mundur që në qershor Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut të marrin datën për fillimin e bisedimeve.

“Asnjë çështje e dyanshme nuk duhet ta rrezikojë fillimin e këtij procesi”, u shpreh ai.