BREITBART LONDON

LONDER (AP) – Ministri i Jashtëm i Britanisë tha të Dielën se ka mbetur vetëm rreth një javë që Mbretëria e Bashkuar dhe Bashkimi Evropian të arrijnë një marrëveshje tregtare pas Brexit, me të drejtat e peshkimit si pengesa kryesore për një marrëveshje.

Ndërsa bisedimet vazhdojne midis dy palëve në Londër, Sekretari i Jashtëm Dominic Raab tha “Unë mendoj se jemi në javën e fundit ose rreth negociatave substanciale”.

Mbretëria e Bashkuar u largua nga BE në fillim të këtij viti, por mbeti pjesë e përqafimit ekonomik të bllokut 27-vendesh gjatë një tranzicioni 11-mujor ndërsa të dy palët u përpoqën të negociojnë një marrëveshje të re të tregtisë së lirë për të hyrë në fuqi më 1 janar. Bisedimet tashmë kanë kaluar daten e mesit të nëntorit qe është vendosur si një afat i fundit për marrëveshjen që do të arrihet nëse do të miratohet nga ligjvënësit në Britani dhe BE përpara fundit të vitit.

Pavarësisht ngërçit, Raab i tha Sky News se “duhet të bëhet një marrëveshje”.

Ai tha se të dy palët kishin bërë përparim në çështjet e “kushteve të barabarta” – standardet që MB duhet të përmbushë për të eksportuar në BE.

Pengesa më e madhe duket se është peshku, një pjesë e vogël e ekonomisë me një rëndësi simbolike përtej permasave për kombet detare të Evropës. Vendet e BE duan që anijet e tyre të jenë në gjendje të mbajnë peshkimin në ujërat britanike, ndërsa Britania e Madhe këmbëngul se duhet të kontrollojë hyrjen dhe kuotat.

“Për peshkimin, ekziston një pikë principi: Ndërsa largohemi nga tranzicioni, ne jemi një shtet i pavarur bregdetar dhe duhet të jemi në gjendje të kontrollojmë ujërat tona,” tha Raab.

Kryenegociatori i BE Michel Barnier, i cili u takua gjatë fundjavës me homologun e tij në Mbretërinë e Bashkuar David Frost, ka thënë se ka ende “divergjenca të konsiderueshme”.

Nëse nuk ka ndonjë marrëveshje, Dita e Vitit të Ri do të sjellë përçarje të madhe, me vendosjen brenda ditës të tarifave dhe pengesave të tjera në tregtinë MB-BE.

VERITAS.COM.AL