Russia's Gazprom keeps gas pipeline to Germany switched off

BE ka thënë se rrjedhjet në dy tubacionet kryesore të gazit nga Rusia në Evropë u shkaktuan nga sabotazhi – por nuk e akuzuan drejtpërdrejt Rusinë.

Ndërprerja e qëllimshme do të rezultonte në “përgjigjen më të fortë të mundshme”, tha kryetarja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen.

Ukraina më parë shkoi më tej, duke akuzuar Rusinë për një “sulm terrorist”.

BE ka akuzuar më parë Rusinë për përdorimin e furnizimeve me gaz dhe linjën Nord Stream, si një armë kundër Perëndimit.

Sekretari amerikan i Shtetit Antony Blinken tha se ai mendonte se rrjedhjet “nuk do të kishin një ndikim të rëndësishëm në elasticitetin energjetik të Evropës”. Asnjë tubacion nuk po transporton gaz për momentin, megjithëse të dy përmbajnë gaz.

Zoti Blinken nuk e akuzoi drejtpërdrejt Rusinë – por tha se nuk do të ishte në “interesin e askujt” nëse ato shkaktoheshin qëllimisht.

Presidenti i Këshillit Evropian, Charles Michel, i bëri jehonë mesazhit të zonjës von der Leyen.

“Aktet e sabotimit të Nord Stream duket se janë një përpjekje për të destabilizuar më tej furnizimin me energji në BE”, tha ai në Twitter.

Ministri danez i Energjisë, Dan Jorgensen, tha se rrjedhjet ka të ngjarë të zgjasin për të paktën një javë, derisa gazi që del nga tubat të mbarojë. Pas kësaj do të fillonte hetimi