Nga: OLIVER JJ LANE

Mungesa e respektit nga ana e Iranit e kushteve te marrëveshjes bërthamore po e vë në rrezik ate dhe Mbretëria e Bashkuar madje edhe mund të tërhiqet, ministri i jashtëm i Britanisë ka lëne fort te kuptohet pas takimeve me Mike Pompeon në Uashington.

Ndërsa Shtetet e Bashkuara u tërhoqën në mënyrë të njëanshme nga marrëveshja bërthamore e Iranit – e njohur zyrtarisht si Plani Gjithëpërfshirës i Veprimit 2015 (JCPOA) – në 2018 me presidentin Trump duke e quajtur atë “difektoz” dhe jo një mënyrë efektive për të parandaluar Iranin të përvetësojë armët bërthamore, kombet evropiane kanë qëndruar në marrëveshje. Ky mur kundërshtimi ndaj politikës së Trump, i udhëhequr nga vetë Bashkimi Evropian i cili ka thënë se nuk do të “kursejë asnjë përpjekje” për të mbajtur gjallë marrëveshjen e Iranit, mund të jetë gati të goditet pasi Mbretëria e Bashkuar hedh dyshime të rëndësishme mbi marrëveshjen.

Sekretari i Jashtëm Dominic Raab tani nënkupton fort se ekzistojnë pikpyetje mbi mbështetjen e ardhshme për marrëveshjen bërthamore të Iranit nga Mbretëria e Bashkuar, me The Times qe raporton fjalët e tij pas një takimi me sekretarin e shtetit të SHBA Mike Pompeo javën e kaluar. Ndërsa e bën të qartë drejtimin e preferuar për qeverinë britanike qe do të ishte ruajtja e marrëveshjes së Iranit me Iranin përmbushjen e detyrimeve të saj, Raab gjithashtu pranoi se kjo tani dukej e pamundur.

Ai tha: “Ne jemi absolutisht të përkushtuar, siç janë partnerët tanë amerikanë dhe evropianë, për të shmangur Iranin të ketë një armë bërthamore.”

“Ne kemi qenë të përkushtuar qartë për JCPOA, por kemi arritur në një pikë ku mosrespektimi ka qenë aq i mprehtë në hapat më të fundit të ndërmarrë nga Irani që padyshim se shohim me shumë kujdes se çfarë duhet të ndodhë më pas … Ne duam ta shohim Iranin të kthehet në akordancë të plotë ”.

Daily Telegraph raporton nëse Irani nuk i përgjigjet Mekanizmit të Zgjidhjes së Mosmarrëveshjeve, i vendosur në JCPOA, ai mund të shtyjë Mbretërinë e Bashkuar të largohet nga marrëveshja bërthamore e Iranit. Komentet ndjekin të tjera nga Kryeministri, Boris Johnson në kutinë e informacionit të Mërkurën, kur ai ofroi një pothuaj-falje të politikës së Trump ndaj Iranit duke përmendur që Qassem Soleimani “kishte lare duart me gjakun e trupave britanike”.

Nëse Mbretëria e Bashkuar po merr ne konsiderate një ndryshim në zemër të Iranit dhe po largohet nga Bashkimi Evropian,me mbështetjen e mandatuar nga Brukseli të marrëveshjes bërthamore, ajo është në një farë mënyre nje hap pas vendit anëtar të BE-së Hungarise, e cila i ka bërë thirrje të gjithë kontinentit të adoptojë një pozicion më të ngushtë ndaj SHBA dhe Izraelit mbi Iranin. Udhëheqësi konservator Viktor Orban – i cili gëzon një marrëdhënie të fortë me Presidentin Trump dhe merr standardin global për kontrollin e kufijve në vitin 2015 kur ai uli emigrimin e paligjshëm në kombin e tij me 99% pasi përfundoi murin kufitar jugor të vendit, tha se: “Unë do të doja për qëndrimin Evropian, i cili nuk është i qartë për këtë çështjen Iraniane, të orientohet drejt qëndrimit Izrael-SHBA. ”