Bashkimi Evropian ka bërë thirrje për ndërmarrjen e hapave urgjente për shtendosje të situatës në Kosovë dhe e ka dënuar sulmin terrorist të tmerrshëm ndaj pjesëtarëve të Policisë së Kosovës.

Zëdhënësi i BE-së, Peter Stano, tha në Bruksel se BE-ja do të përmbahet nga vlerësimet për ngjarjet në veri të Kosovës derisa nuk të jenë qartësuar të gjitha faktet dhe dëshmitë. Ai tha se BE-ja mund të vendos masa ndaj Serbisë, sikurse ndaj Kosovës, nëse shihet një arsye për këtë gjë.

Zëdhënësi i BE-së, Peter Stano, tha hetimet për ngjarjet në pjesën veriore të Kosovës po vazhdojnë edhe më tutje sipas tij poo bëhen qartësimet e të gjtiha fakteve dhe të hollësive të sulmit të tmerrshëm terrorist.
Video: Peter Stano, zëdhënës i BE-së

“…përderisa nuk janë qartësuar të gjitha faktet dhe dëshmitë të mos jenë identifikuar dhe qartësuar përfundimisht, ne do të përmbahemi nga komentimi i zhvillimeve të caktuara”

Ai përsëriti deklaratën e Përfaqësuesit të lartë të BE-së, të përcjellë edhe në telefonatat me kryeministrin Kurti dhe me presidentin Vuçiq, për dënimin e fuqishëm të sulmit “të tmerrshëm terrorist që u krye ndaj pjesëtarëve të policisë së Kosovës.” Ne duhet të gjejmë një rrugë dalëse nga kriza e vazhdueshme dhe të kthehemi në binarët e zgjidhjes së problemit përmes dialogut. Shtendosja është e nevojshme urgjentisht sië është thënë edhe më heret sepse kishim një situatë të tensionuar edhe ditë më parë, edhe javë më parë edhe muaj më parë. Pra, BE ishte shumë e qartë kur bëhet fjalë për pritjet nga njëra palë dhe tjetra, cfarë duhet të bëjnë me qëllim që të kontribuojnë për shtendosje dhe të kthehen në rrugën e një dialogu normal kur s’kemi nevojë të merremi me krizat dhe situatat e rrezikshme siç i shohim tani. Dhe më pastaj ne mund t’iu ndihmojmë atyre që të ecin përpara drejt pajtimit dhe normalizimit”, tha ai.

Stano tha se BE-ja sikur që ka vënë masat ndaj Kosovës do të shqyrtojë mundësinë edhe të masave ndaj Serbisë nëse sheh një arsye për këtë gjë.

“BE-ja ka një qëndrim shumë të qartë. masat e vendosura ndaj Kosovës dhe sërish këto nuk janë sanksione dhe ne nuk e përdorim këtë terminologji, pra këto masa janë vensdosur për shkak të paaftësisë së njërës palë që të përmbushë pritjet për shtendosje. E kemi thënë që nga fillimi dhe BE-ja ishte e qartë që nga fillimi, se këto masa janë të përkohshme dhe ato mund ose të zvogëlohen, varësisht nga zhvillimet në terrren, ose të rriten. Aktualisht ato i janë vendosur Kosovës dhe është thënë qartë se nëse BE-ja sheh arsye ato mund t’i vendosen edhe Serbisë”, tha ai.

Stano tha se rruga e drejt BE-së për të dyja vendet kalon nëpërmjet dialogut dhe të dyja palët duhet të përmbushin obligimet e tyre për t’u integruar në BE.