Aleksandar Vasovic

BEOGRAD (Reuters) – Presidenti serb Aleksandar Vuçiç tha të enjten se ai do të refuzojë anëtarësimin në Bashkimin Evropian nëse Beogradi nuk merr koncesione në këmbim të njohjes së Kosovës dhe ndalimin e përpjekjeve që ajo të mos anëtarësohet në Kombet e Bashkuara.

Pas takimit me Ministrin e Jashtëm rus Sergei Lavrov, Vuçiç tha se asnjë zgjidhje e marrëdhënieve të ardhshme të Serbisë me ish-provincën e saj nuk do të jetë e mundur pa miratimin e Moskës.

“Në përgjigje të një oferte të mundshme (ndaj Serbisë) për ta njohur Kosovën dhe që Kosova të hyjë në OKB, dhe ne nuk marrim asgjë në këmbim, përveç anëtarësimit në BE, përgjigjja jonë do të ishte” jo “,” tha Vuçiç.

Serbia, e cila është në bisedime për t’u anëtarësuar në BE, ka vendosur një numër parakushtesh për normalizimin e lidhjeve me Kosovën, përfshirë krijimin e një shoqate të komunave kryesisht Serbe dhe status të veçantë për kishat dhe manastiret e Krishtera Ortodokse mesjetare Serbe.

Ajo gjithashtu dëshiron të rregullojë problemet e pazgjidhura, përfshirë çështjet që lidhen me energjinë dhe financat.

Kosova, ku shqiptarët përbëjnë 90% të popullsisë, shpallën pavarësinë nga Beogradi në vitin 2008, gati një dekadë pasi NATO bombardoi Serbinë për të ndaluar vrasjen dhe dëbimin e shqiptarëve në Kosovë gjatë një kundër-mesymje dy-vjeçare.

Serbia, me aleatët Rusia dhe Kina, po bllokon anëtarësimin e Kosovës në organizatat ndërkombëtare, përfshirë Kombet e Bashkuara.

Vizita e Lavrov vjen tre ditë para zgjedhjeve në Serbi dhe shihet gjerësisht si një shenjë e mbështetjes për Vuçiç në votim.

Lavrov tha se Kremlini do të mbështeste vetëm zgjidhje për çështjen e Kosovës të pranueshme për Beogradin dhe të aprovuara nga Këshilli i Sigurimit i OKB, ku Rusia ka një veto.

“Ne besojmë se detyrimi i të ashtuquajturit normalizim përfundimtar,nxitimi i tij përmes çdo afati artificial, do të ishte kundërproduktiv,” tha ai.

Vucic është planifikuar të marrë pjesë në një Paradë në Sheshin e Kuq në 24 qershor për të shënuar 75 vjetorin e fitores Sovjetike mbi Gjermaninë Naziste në Luftën e Dytë Botërore. Ai do të takohet me Presidentin Vladimir Putin,i cili ka vizituar Serbinë dy herë që nga 2012.

VERITAS.COM.AL