Nga: Irina Vilcu, Anatoly Medetsky dhe Megan Durisin

Rumania u bë vendi i parë që ndërpreu eksportet e grurit gjatë pandemisë koronavirus, një veprim dramatik që mund të sillte shqetësim për furnizimin global të ushqimit.

Qeveria miratoi një dekret që ndalonte shitjen e grurit në vendet jashtë Bashkimit Evropian gjatë një gjendjeje të jashtëzakonshme, e cila pritet të zgjasë deri të paktën në mes të majit.

“Ne nuk mund të lejojmë të mbetemi pa grurë për shkak të lakmisë së disa pronarëve të grurit,” tha Kryeministri Ludovic Orban në një fjalim televiziv të enjten. “Nëse është e nevojshme, unë jam i vendosur të ndaloj këto eksporte dhe madje t’i sekuestroj ato.”

Rumania, transportuesi i dytë më i madh i grurit në Bashkimin Evropian, tashmë ka korrur dhe shitur pjesën më të madhe të të mbjellave të saj në këtë kohë të sezonit. Më pak se 1% e eksporteve të BE-së do të preken, sipas vlerësimeve nga këshilltarja për bujqësinë UkrAgroConsult.

Sidoqoftë, vendimi është akoma një shenjë që prodhuesit kryesorë të ushqimit në botë kanë frikë nga vete oferta e tyre pasi blerësit akumulojnë gjerat baze te dollapit dhe virusi pengon rrugët kryesore të tregtimit. Gjithashtu do të ringjallë edhe kujtimet e ndalimeve të eksportit në të kaluarën që shkaktuan kaos dhe rritje të çmimeve të ushqimit.

Një ngarkesë gruri shitur blerësit shtetëror të Egjiptit ndërkohe është quajtur në rregull me kufizimet e reja.

“Ky është një manifestim i trendit të ri: proteksionizmit të ushqimit,” tha Sergej Feofilov, drejtori i përgjithshëm në konsulencën bujqësore UkrAgroConsult në Kyiv. “Kjo konfirmon se ekzistojnë shqetësime për furnizimin.”

Vendimi i Rumanisë gjithashtu mund të mbështesë çmimet më të larta të grurit. Negociatat e ardhshme në Cikago, si pikë referimi global, janë rritur me 12% nga një e ulët-mesatare në mesin e marsit.

Kombet e Bashkuara kanë paralajmëruar se vendet duhet të shmangin “politikat e fqinjit-lypës”. Një raport i fundit vlerësonte se numri i njerëzve që vuanin nga uria mund të dyfishohej brenda disa muajve për shkak të humbjeve të vendeve të punës dhe ndërprerjeve të punës në lidhje me pandeminë.

Uria në botë mund të dyfishohet pasi koronavirusi ndërpret furnizimet ushqimore

Edhe pse Rusia dhe Kazakistani tashmë kanë vendosur kufij, ato i lanë rregullat të lirshme aq sa shumë drithëra akoma tregtohen.

Rumania do të lejojë që gruri të shitet brenda Bashkimit Evropian, por do të kërkojë dokumente që ato nuk kanë qëllim për eksport, tha qeveria. Vendi ka dërguar tashmë më shumë se 90% të grurit që pritet të dalë jashtë BE-së në sezonin që filloi në korrik, sipas të dhënave të qeverisë dhe UkrAgroConsult.

Vendet që fillojnë të akumulojne ushqime,kërcënojne tregtinë globale

Rumania është një pjesë kryesore e shportës së bukës në Detin e Zi, ku tokat e pasura dhe të errëta janë perfekte për rritjen e grurit. Ngarkesat e drithërave shiten rregullisht në vendet e shkreta në Afrikën e Veriut dhe Lindjen e Mesme, dhe piqen në bukën e përditshme që ushqen miliona.

Rumania është një nga shitësit më të mëdhenj në Egjipt, blerësi më i madh në botë i grurit. Ajo gjithashtu furnizon Jordaninë, Korenë e Jugut dhe Sudanin. Ajo eshtë gjithashtu eksportuesi më i madh i misrit në BE dhe një furnizues i madh i elbit.

Kostot e bukës kanë një histori të gjatë të trazirave të fillimit të goditjes dhe paqëndrueshmërisë politike. Gjatë rritjeve të çmimeve të ushqimit të vitit 2008 dhe 2011, pati trazira të ushqimit në më shumë se 30 kombe në të gjithë Afrikën, Azinë dhe Lindjen e Mesme.

VERITAS.COM.AL